Fermentiran hren

fermentiran hren

Hren je pravzaprav slovenski ingver in je ena izmed najbolj zdravilnih začimb. V 100 g hrena je okoli 800 mg kalija, ki krepi srce in živčevje. Vsebuje tudi magnezij, kalcij, fosfor in železo, vitamine B1 in B6 in nekoliko B12. Vsebuje več vitamina C kot limone in pomaranče.

Hren nas dobro ogreje in prepoti, redči sluz in nam očisti sinuse. Zato med ribanjem hrena tudi jokamo in se nam ulije iz nosu.

Podobno kot ingver tudi hren dviguje odpornost organizma in tako ščiti pred prehladi, olajša in ureja prebavne motnje, pospešuje cirkulacijo krvi in čisti krvne žile, zaustavlja rast bakterij, je odličen diuretik, izrazito pomaga odpraviti težave pri dihanju ter pomaga pri revmatizmu. Poleg navedenega preprečuje rast bakterij v zaužiti hrani in deluje kot naravni konzervans.

Še več o njegovih zdravilnih močeh boste našli podrobno opisano v knjigi Ščepec védenja.

Da je hren ves čas pri roki, ga lahko fermentiramo in tako ne le ohranimo njegove zdravilne moči, temveč mu tudi ublažimo njegovo pekočino. V času fermentiranja se namreč z njim dogaja podobno kot s česnom: pekoča moč se mu izredno umiri. Hren potem ne peče več, je nežen in razveseljiv za vse tiste, ki ga prav zaradi pekočega okusa ne morejo uživati.

Priprava:

Hren drobno naribamo in takoj prelijemo z vodo. Dodamo 2 % soli glede na količino hrena in vode skupaj. Obtežimo z utežmi, najbolje z glinenimi in distančnikom. Sama uporabljam vse obenem: glineno utež z distančnikom lončarstva Mlakar.

Distančnik na glineni uteži potisne vsebino kozarca navzdol, da tekočina preplavi vsebino in tako ne pride do nezaželenih reakcij v napačno smer in razvoja patogenih bakterij, temveč steče fermentacija v pravo smer.

Pokrov zatesnimo na pol in postavimo kozarec na kuhinjski pult. Iz kozarca lahko izteka tekočina, zato podenj postavimo krožnik. V desetih dneh se fermentacija običajno zaključi in takrat kozarce obrišemo ter do konca zatesnimo. Če vsebine še ne potrebujemo, jih postavimo v hladilnik.

Namig:

Če boste fermentiran hren uporabljali za Veliko noč, bodite pozorni, da se boste lotili priprave dovolj zgodaj.

Originalni zapisa najdete na: https://fermentiraj.si/fermentiran-hren/


Preberite tudi:
Hren je pravi superman!
Hren in česen za razsluzevanje telesa
Zvijače proti nalezljivim virusom

Prejšnji članekArnika – preventiva in kurativa za mišice in sklepe
Naslednji članekŠparglji v pečici in fermentirani riž basmati s kapucinkami

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj