Arnika – preventiva in kurativa za mišice in sklepe

Kadar svoje mišice preveč obremenimo in se nato pritožujemo nad t. i. “muskelfibrom”, nam bo masaža utrujenih mišic z oljem arnike v veliko olajšanje. Še bolj modro pa bi ravnali, če bi mišice še pred naporom zmasirali s tem oljem in tako preprečili, da bi do vnetja sploh prišlo!

Arnika torej deluje tako preventivno kot kurativno in je v naših krajih že stoletja priljubljeno domače zdravilo, podrobno pa jo je raziskala tudi sodobna medicina. Poleg mišic arnika zelo dobro zdravi tudi zvine in podplutbe, ni pa je priporočljivo uporabljati na odprtih ranah.

Še posebej moramo biti pozorni glede notranje uporabe arnike – ta se izrecno odsvetuje!

Obstaja več vrst arnike, največ moči pa je v gorski arniki, ki je v Sloveniji precej pogosta. Sicer je zaradi množičnega nabiranja in uničevanja rastišč v preteklosti zdaj zaščitena, a če vemo, koliko in kaj potrebujemo za domači pripravek, se lahko z njo oskrbimo tudi brez kakršnekoli škode za njeno nadaljnjo rast. Dovolj je namreč, če poberemo samo cvetne listke in pustimo košek s semeni pri miru, da se lahko rastlina dalje razmnožuje. Poleg tega ne potrebujemo več kot 50 g za liter alkoholnega izvlečka – paziti pa moramo, da uporabljamo vsaj 60 % etanol, ker se sicer glavna učinkovina ne bo dovolj izlužila.

Več podrobnosti o arniki in njeni uporabi je Sanja Lončar predstavila v oddaji Zeliščarnica na Radiu Maribor.

Prisluhnite!


Arniki smo namenili poseben prostor tudi v knjigi Naravne rešitve za bolečine.

Prejšnji članekFižolova juha, pečen sladek krompir in solata
Naslednji članekFermentiran hren

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj