Ameriški krofi iz prosene moke

Zakaj bi se s krofi mastili le tisti, ki nimajo težav s prehranskimi alergijami? Vsak recept se da prilagoditi in tudi iz klasike, kot so ameriški krofi, je Suzana Kranjec, soavtorica knjige Fermentiraj.si, Brezglutenska akademija, uspela pripraviti fermentirane krofke brez glutena, mleka in jajc, ki po okusu prav nič ne zaostajajo za svojimi originalnimi sorodniki.

Ker so tu opisani ameriški krofi, imajo luknjico in so preliti z rožičevim prelivom. Seveda pa lahko to dvoje tudi izpustite in krofe napolnite z marmelado – tako boste dobili klasične pustne krofe.

Mokre sestavine:

14 g indijskega trpotca
150 g vode
120 g droži (vse o drožeh si preberite v sestavku tukaj)
9 g ruma

Suhe sestavine:

110 g presejane prosene moke
80 g sladkorja
2 g soli
noževa konica kurkume za boljše presnavljanje beljakovin in barvo
limonina lupina polovice limone
mleti sladkor za posip (pozor, sladkor meljite sami doma – če mleti sladkor ni bg deklariran, običajno vsebuje moko, da se ne delajo grudice)
olje za peko (lahko uporabimo sezamovo olje)

Sestavine za preliv:

20 g kokosovega olja
20 g kakavovega masla
30 g rožičeve moke
20 g sladkorja v prahu (mora biti deklariran ali zmlet v domačem kavnem mlinčku)
kokosovi kosmiči za posip

Priprava:

Najprej premešamo vse mokre sestavine in pustimo pol ure počivati.

Posebej zmešamo suhe sestavine (razen sladkorja za posip in olja za peko), s tem da proseno moko sveže zmeljemo in presejemo. Mešanico dodamo k mokrim sestavinam, premešamo in oblikujemo kroglice (okoli 8 do 9).

Da se nam testo ne prijema na roke, si jih dobro pomokamo. Pomokamo tudi model za mafine, kjer bomo krofe vzhajali, da bodo dobili lepo obliko in se ne bodo razlezli. Kroglice pokrijemo s kuhinjsko krpo ali prozorno folijo in jih pustimo  vzhajati v modelu.

Kdaj je vzhajano?

Odvisno od temperature (ponoči gre počasneje, podnevi hitreje). Traja lahko od 4 pa do 8 ur. Vidi se po strukturi testa. Vidno vzhaja zelo malo, se pa na površini naredijo vezi v testu, kot bi se vlakna povezala z nitkami. Vzhajani krofi so izjemno rahli.

Če nimamo modela za vzhajanje krofov z luknjicami, lahko te naredimo z leseno kuhalnico kar v vzhajane krofe.

V posodi segrejemo olje, ki ne sme biti prevroče. Temperatura mora biti tolikšna, da ko vanj postavimo konico lesene kuhalnice, se okoli nje naberejo  mehurčki. Krofe položimo v olje vedno z vzhajano stranjo navzdol. To naredimo zato, da krofi med peko vzhajajo še na drugi strani in so tako lepše oblike – da dobijo okoli “krancl”. “Krancl” se naredi samo, če so krofi dobro vzhajani. Poleg tega v posodi ne sme biti preveč olja, le za prst. Proseni krofi so težki in bi potonili in “krancl” ne bi uspel.  Med peko se krofi zelo dvignejo, tako kot običajni.

Ne pozabimo, ko pečemo, moramo krofe v posodi najprej pokriti, ko jih obrnemo, pa to ni več potrebno. Pečemo na minimalnem ognju 3–4 minute na eni strani in nato 3–4 minute na drugi strani. Čas pečenja je odvisen tudi od velikosti krofov in temperature olja, zato jih moramo ves čas opazovati med peko.

Ko so krofi pečeni, pripravimo še preliv. Obe maščobi na sopari stopimo, nato vanju stresemo suhe sestavine in dobro premešamo. Krofe pomočimo v rožičev preliv in jih potresemo s kokosovimi kosmiči.


Originalni zapis recepta lahko preberete tukaj.

Prejšnji članekZ rastlinami nad “pandemsko utrujenost”
Naslednji članekKako vizije postanejo realnost?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj