Vrtnice lahko nabiramo tudi ob koncu poletja

Vrtnice so res eno od najbolj dragocenih daril narave, zato smo o njih že veliko pisali, govorili … A njihov čas ni le spomladi, ko zadišijo prvi cvetovi. Nekatere sorte cvetijo tudi še konec poletja in škoda bi bilo ne izkoristiti njihovih zakladov, saj nam bodo prišli zelo prav v stresnem času začetka novega šolskega leta. Kako?

“Jesenske” vrtnice nimajo več dovolj cvetov, da bi iz njih izdelovali hidrolate, sirupe in podobne pripravke, ki zahtevajo večje količine cvetnih listov. Lahko pa že iz nekaj cvetov naredimo kakovosten alkoholni izvleček – alkohol namreč izluži nekaj zelo koristnih snovi, ki jih ne moremo dobiti z nobenim drugim pripravkom.

Alkoholni izvleček je še posebej uporaben za zmanjšanje izločanja stresnih hormonov, obnavljanje živčevja in blaženje bolečin, uživajo pa ga lahko tudi (šolski) otroci, saj uporabimo le nekaj kapljic v kozarcu vode.

Več podrobnosti o uporabi še zadnjih vrtničnih cvetov v letu je Sanja Lončar povedala v oddaji Zeliščarnica na Radiu Maribor.

Prisluhnite!

Če imate morda več grmov vrtnic in vam tudi konec poletja ne manjka njihovih cvetov, se lahko lotite tudi drugih pripravkov iz njih. Podrobnosti o njihovi izdelavi izveste v spletni delavnici Pripravki iz vrtnic za dušo in telo.

Če svojih vrtnic še nimate, pa je zdaj (september) pravi trenutek, da jih zasadite in uživate v njihovih dobrotah naslednje leto.

Prejšnji članekSobivanje – izberimo si svojo »novo normalnost«
Naslednji članekKatera naravna zdravila so primerna za otroka?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj