Čiščenje telesa s slano vodo in soncem!

2565

Sončni žarki ob vseh blagodejnih vplivih pospešujejo tudi očiščevalne procese v telesu. Če temu dodamo še slano vodo, bomo deležni hitrega in prijetnega čiščenja ter energiziranja telesa. Morda je prav v tem del skrivnosti užitkov ob morju, ko nas sonce in morska voda že v nekaj dneh prerodita, osvežita in okrepita.

Ali bo kaj takšnega dostopno le vse manjšemu številu srečnežev, ki bodo imeli čas, denar in covid potrdilo, da se odpravijo na počitnice ob obali? Ni nujno. Čiščenje telesa s pomočjo vode in soli je mogoče tudi brez morja.

Nobene omejitve ni, da ne bi doma telesu privoščili krepčilne slane kopeli in se nastavljali božajočim sončnim žarkom. Morda doma res ni palm in vonja po borovcih, je pa tudi manj stresa, manj pričakovanj, zaradi česar smo lahko bolj sproščeni, slabo vreme nas ne spravi v obup in kar je še najbolj pomembno, vse to lahko počnemo vsak dan po malem, kar je za telo veliko bolj prijazno, kot če ga „obračamo na žaru“ 15 dni skupaj.

Čiščenje obnosnih votlin s slano vodo

Za zelo dobre učinke na zdravje lahko uporabimo tudi starodavno jogijsko tehniko čiščenja nosnih in sinusnih kanalov s toplo slano vodo. V zelo kratkem času in s skoraj nično naložbo bomo lahko izboljšali sluh, vid, okus, sposobnosti vonjanja, preprečili vnetja sinusov ali težave s senenim nahodom ter odpravili glavobole.

Tisti, ki to redno počnejo, pravijo, da se ob redni vadbi izboljšata tudi spomin in sposobnost koncentracije.

Tehnika se imenuje JALA NETI KRIYA in je le ena izmed mnogih jogijskih očiščevalnih tehnik. Za razliko od drugih, ki utegnejo biti bolj zahtevne in tudi nevarne ob napačnem izvajanju, je čiščenje nosnih in sinusnih kanalov s toplo slano vodo preprosto in varno.
Za čiščenje potrebujemo posebno oblikovano posodico. Včasih so bile iz medenine, danes pa so veliko bolj razširjene keramične, ki jih je lažje čistiti.

Kako si čistimo nos in sinuse s slano raztopino?

Za izpiranje nosu in sinusov pripravimo en liter vode, v katerem raztopimo eno čajno žličko soli. Uporabljamo samo morsko sol. Najbolje je uporabljati nerafinirano sol. Temperatura vode naj bi bila med 38 in 40 stopinjami Celzija.

Največkrat se za izvajanje te kriye uporablja topla, slana voda. Koncentracija soli v vodi je v razmerju: 1 čajna žlička soli na 1 liter vode. Če med izvajanjem v nosnicah občutimo neprijeten, pekoč občutek, to pomeni, da je voda prehladna ali pretopla, lahko pa je tudi preslana ali premalo slana. Do različnih slanosti vode lahko pride kljub temu, da vodo pripravimo po prej navedenem receptu, saj ni vsaka sol enako slana. Običajno je nerafinirana sol nekoliko bolj blaga, zato bo morda za pravilno slanost treba dodati 1,5 čajne žličke soli. Upoštevati je treba tudi to, da se bo voda, ogreta na pravilno temperaturo, ohladila za nekaj stopinj že s tem, ko jo bomo prelili v hladno posodo. Da boste čim prej obvladali vse majhne skrivnosti, je smotrno, da prvič izvedete jala neti kriyo pod strokovnim vodstvom.

Jala neti kriyo lahko izvajamo vsak dan, najbolje zjutraj. Jala neti kriye ne izvajamo med prehladom, vnetjem sinusov ali ušes in če imamo povišano telesno temperaturo. Prav tako ni primerno izvajanje zvečer, tik pred spanjem.

Kako si pripravimo slano kopel?

Za slane kopeli se uporabljajo različne koncentracije soli. Praviloma imamo v termah s slano vodo na razpolago bazene, v katerih je od 1- do 8-odstotna raztopina soli. To pomeni, da bi doma za enako koncentracijo v kopalno kad prostornine 100 litrov morali dodati od 1 do 8 kg soli. (Začnite z od 1 do 2 kilograma soli – boste videli, da bo že to dovolj!)

Ker o slanih kopelih na spletu običajno pišejo ponudniki himalajske soli, je ta zelo pogosto priporočena kot najboljša izbira. Strinjamo se, da je himalajska sol z vidika čistosti in kristalne strukture najboljša, je pa tudi najdražja. Če si je ne morete privoščiti, uporabite nerafinirano grobo morsko sol. Je veliko cenejša, učinek pa je podoben. Najbolj pomembno je, da očiščevalne kopeli ne pripravljamo z rafinirano soljo, ki vsebuje umetno dodani fluor, jod in snovi proti strjevanju.

Pomembno je, da slana voda, v kateri se bomo namakali, ni prevroča. Nikakor naj ne preseže 38 ºC. Pri takšni temperaturi vode naj bi se namakali približno 10 minut. Če je voda manj vroča, lahko tudi dlje. Previdnost je na mestu za vse, ki imajo težave s srcem in z ožiljem.

Ker slana voda iz telesa potegne veliko umazanije, je zelo pomembno, da smo dobro hidrirani. V nasprotnem primeru tvegamo hudo dehidracijo, saj nas bo slana voda dodatno ožela.

Kot boste verjetno ugotovili tudi sami, so slane kopeli zelo blagodejne za kožo, pomagajo tudi pri težavah s sklepi, putiko, z revmo … Zmehčajo napete mišice in nam podarijo nove moči. Slana voda pa ne deluje zgolj na površje – njen vpliv se prek vegetativnega živčevja prenaša tudi globoko v telo, kjer deluje na uravnavanje vnetnih procesov in hormonsko ravnovesje.


Preberite več o čiščenju telesa v prispevku Razstrupljanje prek kože.

Prejšnji članekDanašnje jutro nubske mamice z novorojenčkom v naročju
Naslednji članek1.000-krat bolj toksično, kot bi pričakovali!

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj