Da boste lažje prebavili pustne krofe, uporabite začimbe!

Cute kid girl eating sweet donuts

Februar 2021 – Pust počasi trka na vrata, na facebook profilih pa lahko že tedne sledimo pravemu lepotnemu tekmovanju med krofi. Morajo biti ravno prav puhasti, gladki, obvezno z obročkom in seveda tudi slastni. Slastni je pri krofih skoraj sinonim za – mastni. In če ravno ne okusimo dobesedno vse te maščobe, v kateri se dodobra okopajo, pa je zato v njih ni nič manj.

Da bodo naša prebavila lažje kos obilici maščobe (ki je običajno rafinirano, poceni olje) in visoko predelanim ogljikovim hidratom (moka, sladkor), je na pomoč nujno treba poklicati dišeče mojstrice – začimbe. Z njihovo pomočjo bodo krofi v resnici tudi veliko slajši.

V klasičnih receptih so dišeči dodatki običajno le rum, vanilin (!) sladkor in limonina lupinica, a tu se zgodba šele pričenja …

Korak za korakom do polnega okusa …

1. Začimbe potrebujejo eter toplote in ne vlage

Če želimo, da bo moč začimb prišla zares do izraza, je dobro vedeti, da imajo te rade družbo maščobe, ki je v krofih prisotna že v samem testu. V receptih običajno preberemo, da začimbe dodajamo rumenjakom. Če postopamo tako, začimbe na nek način »potlačimo«, mi pa za njihov poln okus, aromo in zdravilno delovanje potrebujemo eter toplote, ki se najbolje skriva v maščobi. Zato začimbe vedno najprej zmešamo z oljem, ki obda začimbe in iz njih izvleče najboljše, to pa nato dodajamo spenjenim rumenjakom.

2. Uporabimo ekološko pridelane začimbe

Naj vam za dobre krofe ne bo škoda uporabiti le prvovrstnih sestavin, med katere uvrščamo tudi kakovostne začimbe. Če želite od njih polno aromo, ki ni obremenjena z ostanki težkih kovin, posegajte le po ekološko pridelanih začimbah. Če želite naravne začimbe, bo treba uporabiti pravo vaniljo ali vaniljev (in ne vanilin!) sladkor.

3. Z možnarjem do boljše arome

Dobra, polna aroma je tudi znak, da smo od začimbe iztisnili največ zdravilne moči. Sveže strta semena janeža so nekaj povsem drugega kot mlet, razdišan janež. Sveže mleti muškatni orešček je še bolj zgovoren dokaz, da je enaka vrsta začimbe lahko ali zanič (mleti, razdišani muškatni orešček) ali pa prava simfonija okusov (sveže mleti).

Katere začimbe se podajo krofom?

Vse že našteto. Obvezno vanilja (prava), pri čemer lahko uporabite svež strok (najdražja različica), vaniljev sladkor (domače izdelave je precej cenejši), vaniljev izvleček, vaniljevo pasto … Na trgu je veliko možnosti, le poiščite pravo in ne ponaredkov (kot je vanilin). Pomarančna in/ali limonina lupinica je prav tako obvezna sestavina, pri kateri res ni treba varčevati. Več kot je bo v krofih, bolj bodo slastni. Uporabite obvezno ekološko pridelano sadje, najbolje svežo lupinico, ki je ta čas povsod na voljo. Če je nimate pri roki, pa so izjemno priročna in uporabna tudi ekološko in za prehrano certificirana eterična olja limone in pomaranče (npr. Baldini). 5 kapljic nadomesti lupinico enega sadeža. Z vsem naštetim se odlično ujameta tudi kardamom in janež. Krofom lahko privoščimo tudi nekaj kurkume, ki jih bo obarvala še bolj sončno. Ne smemo pa pozabiti še na muškatni orešček, če želimo narediti uslugo svojim zobem. Že majhna koncentracija muškatnega oreščka uspešno kljubuje nevarnim bakterijam v ustni votlini, medtem ko vse naštete začimbe med ostalim pripomorejo k temu, da bomo vse obilje maščob in ogljikovih hidratov prebavili brez večjega napora.

Koliko začimb smemo uporabiti?

Slovenci smo pri uporabi začimb pri slaščicah običajno zelo varčni. Sama sem vedno znova »razočarana«, ko zagrizem v res lično izdelane zalogaje peciva, ki po okusu niso nič posebnega. Če začutite le mešanico sladko-mastnega, to ne bo pustilo trajnega zadovoljstva. Tudi zato vedno hlepimo po še več. Zato se veliko bolj splača slaščicam dodajati tudi nekaj pravega »značaja«. Predstavljajte si, da zagrizete v piškot, katerega okus bo v vas vzpodbudil tako prijetna občutja, da boste ob njem zaprli oči in želeli uživati v sleherni drobtinici. To počnete zagotovo počasi in z velikim zadovoljstvom. Brez hlastanja, brez hlepenja po še več …

Za konec morda čakate recept, vendar tu ne želimo posegati v vašega najljubšega. Vsako leto je tudi pri krofih moden kakšen nov, ki daje zagotovljen rezultat. Res je čudovito, da se udejstvujejo osebe, ki so pripravljene deliti dobre recepte.

Katerega koli boste izbrali, naj bo povsem klasičen, z drožmi, veganski, tako ali drugače polnovreden …, ne pozabite dodati začimb. Na kilogram uporabljene moke lahko brez skrbi uporabite naslednje količine:

nastrgano lupinica 3 bio limon
nastrgano lupinica 3 bio pomaranč
2 žlički kardamoma (cca. 6 g)
1 žličko janeža (cca. 2 g)
3 vrečice vaniljevega sladkorja
½ žličke kurkume (cca. 1 g)
½ žličke muškatnega oreščka (cca. 1 g)

Ne pozabite na glavno sestavino slehernega peciva …

Glavne sestavine najbrž ni treba posebej izpostavljati. Za izdelavo in peko krofov zagotovo porabimo precej več časa, kot za to, da jih družina nato zaužije. Tudi če testa ne mesimo ročno (tu nam naporno delo res lahko olajša dober mešalnik), pa vsako kroglico vsaj ročno oblikujemo v svojih dlaneh. Bolj kot želimo, da so krofi lepi in gladki, dlje zadržujemo kroglice testa na tem občutljivem mestu, kjer je akumulirane tolike naše energije. Ko se lotimo peke krofov, zato v prvi vrsti poskrbimo za to, da smo prijetno razpoloženi. V vsakem krofku bo tako odtis naše ljubezni. In ko zagrizemo v krof, ki ga je nekdo prežel s to najsvetejšo energijo, okus seže vse do srca.

Naj vam tekne.


Več o uporabi začimb za lažjo prebavo sladic, lahko preberete v knjigah zbirke Ščepec in priročniku Zdravilna moč začimb za otroke.

Vas morda zanima priprava krofov brez glutena, jajc in mleka? Oglejte si recepta Suzane Kranjec:

Fermentirani ajdovi krofi

Ameriški krofi iz prosene moke

Prejšnji članekČokoladno-hruškov kolač s pomarančno kremo
Naslednji članekKo mali velikim rečejo NE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj