Ko mali velikim rečejo NE

  Februar 2021 – Na svetu je vse več primerov, kjer mali ljudje dokazujejo, da se povezani lahko zoperstavijo tudi največjim. V informacijskem središču Zazdravje.net menimo, da utegnejo biti dogodki, ki smo jim priča (in jih mnoge medijske hiše “ne vidijo”), zgodovinski.

  Kmečka vstaja v Indiji

  Ste slišali za upor indijskih kmetov, ki protestirajo proti novim zakonom, s katerimi bi korporacije dobile še več moči? Več kot 100.000 kmetov je blokiralo vse vhodne točke v Delhi. Država je v paniki zaprla okrožne meje, da novi deset tisoči članov kmetijskih sindikatov ne bi mogli priti v glavno mesto.

  Sikhski svečenik iz Haryane, Sant Baba Ram Singh, se je ustrelil v znak protesta – zaradi, kot je pravil, vladne okrutnosti do kmetovalcev. Več kot 20 kmetov je umrlo od mraza, ker niso hoteli zapustiti blokade. Podpirajo jih številni znanstveniki, športniki, umetniki in opozicijski politiki.

  Vlada se maje. Glavni minister Delhija Arvind Kejriwal je v parlamentu demonstrativno uničil tekste spornih zakonov. S tem je želel izraziti solidarnost s kmeti in podpreti zahtevo za ukinjanje novih zakonov, ki jih je indijska vlada brez razprave sprejela v pičlih treh dneh.

  Kdo bo ustavil borzni kazino?

  Na drugi strani sveta se odvija tehnološko bolj dovršena borba Davidov in Goljatov. Mali vlagatelji, ki imajo dovolj »mrhovinarjev« z Wall streeta, so končno dojeli, kako jim veliki igralci uničujejo podjetja. Predstavljajte si, da ste pošten lastnik, ki ima lastniški delež v restavraciji, hotelu ali termah XX. Mrhovinarji Wall streeta (tako pogosto imenujejo hedge sklade) so zavohali, da so različne branže v času krize v težavah. Včasih so morali počakati, da nekaj propade, da so lahko potem, ko je bilo na prodaj, kupili. Zdaj pa so iznašli način, da propad pospešijo in z njim celo odlično zaslužijo.

  Od borznih posrednikov si izposodijo delnice podjetja in podpišejo pogodbo, da jih bodo lastnikom vrnili v določenem času. Izposojeno delnico prodajo, in če je ta v trenutku, ko so si jo izposodili, vredna 100 enot, potem je na njihovem računu začasno 100 enot. Če pa bo delnica v trenutku, ko jo bodo morali vrniti, vredna 60 enot, jo bodo kupili nazaj za 60 enot in tako zaslužili 40 enot. Zato jim je v interesu, da »izvohajo«, kaj propada, ter z vsemi silami (vezami) in širjenjem (dez)informacij dosežejo, da žrtev pade čim prej in čim globlje. Tako bodo delnice na dan vrnitve vredne najmanj, oni pa jih bodo takrat kupili za drobiž in vrnili lastnikom, ki bodo utrpeli hude izgube.

  Med ostalim so se tako spravili tudi na podjetje GAME STOP – verigo trgovin, ki prodaja video igrice. Po vseh kazalcih gre za podjetje, ki nima prihodnosti, zato so veliki skladi pričakovali, da bodo, tako kot ponavadi, hitro prišli do zaslužkov.

  Pa so se ušteli. Simpatizerji podjetja so se organizirali, ustvarili posredniško platformo (aplikacijo) Robin Hood in začeli vlagati v podjetje – vrednost delnic je začela vse bolj rasti … in je v zadnjem času povsem podivjala. V času, ko to pišem (31. 1. 2021), so delnice dosegle že za vrtoglavih 8000 % večjo vrednost, kot je bila pred začetkom protinapada.

  Hedge skladi so morali zato rezervirati več kot 20 milijard dolarjev, da bodo lahko pokrili izgubo, ki jo je prineslo kockanje z usodo GAME STOP.

  Si predstavljate, kaj pomeni 20 milijard dolarjev izgube? Na zgolj enem, ne prav velikem podjetju?

  Res simbolično, da je ime podjetja, ki bo mogoče ustavilo nepošteno igro, prav GAME STOP. Zdaj, ko je ves »svet sužnjev« ugotovil, kako hitro je možno vrniti »robinhudovski« udarec velikim skladom, bo namreč igra postala za velike vse bolj nevarna. Pogoj je le en – držati moramo skupaj!

  Prejšnji članekDa boste lažje prebavili pustne krofe, uporabite začimbe!
  Naslednji članekZ rastlinami nad “pandemsko utrujenost”

  PUSTITE KOMENTAR

  Prosim vnesite svoj komentar!
  Prosimo, vnesite svoje ime tukaj