(So)sežig – šaleška prihodnost?

Milan Marič - Elektrarna_1900px, Velenje
Termoelektrarna Šoštanj. Foto: Milan Marič.

Posredujemo vabilo Šaleškega EKO gibanja, ki si aktivno prizadeva za ohranitev zdravega življenjskega okolja v Šaleški dolini.

 

Pridi in si ustvari si svoje mnenje!

Z namenom predstavitve vplivov sosežiga na posameznika, družbo, gospodarski razvoj ter prostor in okolje organiziramo v torek, 4. februarja 2020, ob 18. uri v Kulturnem domu v Šoštanju okroglo mizo z naslovom Sosežig – šaleška prihodnost?
Na dogodek bomo povabili predlagatelje sosežiga in strokovno javnost, ki bo postregla z dejstvi o njegovi škodljivosti in vplivih na prebivalstvo Šaleške doline in širše.

Na dogodek smo povabili:
– Simon Zajc, minister – Ministrstvo za okolje in prostor,
– Stojan Nikolić, generalni direktor HSE – Holding slovenskih elektrarn,
– Mitja Tašler, direktor – Termoelektrana Šostanj,
– Uroš Macerl – Eko krog,
– Urša Zgojznik – Ekologi brez meja,
– Andreja Slameršek – Rešimo Muro …

Zakaj organiziramo okroglo mizo in nasprotujemo sosežigu odpadkov?

1. Šaleška dolina je bila in je še izjemno obremenjena z okolje uničujočimi dejavnostmi rudarjenja, pridobivanja električne energije in druge industrije. Skrajni čas je, da prebivalci doline rečemo dovolj in uveljavimo z ustavo zagotovljeno pravico živeti v čistem, zdravem in primernem okolju (Ustava RS, 72. člen).

2. Odpadki so naraščajoč globalni problem in posledično tržno izjemno privlačna in donosna dejavnost, zato obstaja visoko tveganje za netransparentne prakse, ki izključujejo lokalno prebivalstvo, civilno družbo in zdravstveno stroko.

3. S to pobudo želimo preprečiti kakršenkoli (so)sežig odpadkov v Šaleški dolini in zagotoviti zdravo življenjsko okolje prihodnjim generacijam, zato:
– Javno pozivamo vse pristojne k takojšnjemu prenehanju vseh aktivnosti v zvezi s (so)sežigom odpadkov v TEŠ!
– Odločno in brezkompromisno nasprotujemo vnašanju kakršnikoli odpadkov v Šaleško dolino!

4. Odločno in brezkompromisno nasprotujemo uporabi kakršnegakoli drugega goriva za proizvodnjo električne energije! Življenjska doba TEŠ se mora zaključiti z življenjsko dobo Premogovnika Velenje in se ne sme nikoli spremeniti v sežigalnico!

Vabljeni vsi, ki vam je mar za ljudi in našo dolino.

Šaleško EKO gibanje

Vašo podporo lahko izkažete tudi s podpisom peticije, s katero želijo preprečiti (so)sežig odpadkov v Šaleški dolini. Spremljate pa jih lahko tudi na Facebook strani.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj