Bosta zrak in voda na prodaj?

Če ste gledali dokumentarno oddajo Vodni baroni, ki je bila 4. februarja 2020 na TV SLO 1, vas je verjetno stisnilo v grlu, kako blizu smo temu, da bo tudi naša voda ali modro zlato, kot ji rečejo, postala le še en vir kupčij, špekulacij in borzne ponudbe. Oglejte si te obraze, ki nam razlagajo, kako je vendar normalno, da voda postane izdelek kot vsak drugi, ker je sicer ne bomo cenili! Na komentar voditelja, da je voda naravna dobrina, ki si je nihče ne sme prilastiti, bančnik odgovarja: tudi diamanti so naravna dobrina, pa imajo svojo ceno …

Tudi v Sloveniji nismo daleč od tega. Zakonodajni proces, ki bi moral slediti vpisu pravice do vode v ustavo, se je “zataknil”. 75 % naših vodnih virov pa je, skozi koncesije, že sedaj v tujih rokah.
In kaj, če vode ne bo? Mislite, da bo to, kar teče iz vaše pipe, imelo prednost pred tem, kar bi koncesionarji želeli prodati kot pivo, osvežilne pijače in ustekleničeno vodo?

Podobno je z zrakom. Mogoče vam ga še ne prodajajo, vendar na primeru tega, kar trenutno duši ljudi na Balkanu, lahko vidimo, da je tudi tam dihanje postalo plačljiv privilegij. Če želite dihati, je treba plačati 15 EUR na dan, kolikor stane potrebna količina mask z ogljikovim filtrom. Bogati bodo dihali. Raja pa naj pada v nezavest na ulicah (to se dobesedno dogaja!).

Preberite si odličen članek, objavljen v Nedelu, in postalo vam bo jasno, kako srečni ste lahko, da ste se danes zbudili v prevetreni Sloveniji, kjer zrak diši in “modro zlato” teče iz pipe in številnih izvirov, ki nas obkrožajo. Uživajmo in varujmo, kar imamo, kajti “borznike” že srbijo prsti, da bi iz tega naredili dobičkonosen izdelek.

Prejšnji članekVitamin B na žlico?
Naslednji članekPrepoznali nas boste po sadežih

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj