Vitamin B na žlico?

Various Healthy Food, Fruits and Vegetables, Cheese and Eggs.

Veliko naših težav izvira iz pešanja energije sleherne celice. Nabiranje homocisteina, ki ostaja v celicah, je večji dejavnik tveganja kot holesterol, visok krvni tlak in drugi parametri, ki jih medicina jemlje pod drobnogled.

Več ko je homocisteina, večje so možnosti, da bo prizadeta obnova celic, da bodo nastopile težave z ožiljem ali da se bodo razvila kronična vnetja.

Če želimo ustaviti te škodljive procese, je nadvse pomembno, da uživamo dovolj vitaminov skupine B. Vitamini B tudi zmanjšujejo izločanje stresnih hormonov in pomagajo sanirati poškodbe živčevja. Sodobno življenje dobesedno zahteva vse več vitaminov skupine B.

Trg je preplavljen s številnimi prehranskimi dopolnili, ki ponujajo take in drugačne B-komplekse, toda stroka svari, da ne morejo nadomestiti uravnotežene prehrane.

Vitamin B ni kaka redkost, ki bi jo morali iskati v posebnih živilih. Tudi za tiste, ki ne uživajo mleka in jeter, njegov vnos ne pomeni težav. Največ ga je v kvasu, žitnih kalčkih, jajčnih rumenjakih, mladem siru in neoluščenih žitih. Z njim so zelo dobro založeni tudi šampinjoni, stročnice, arašidi, avokado in zelena zelenjava. Vegani morajo poskrbeti le za ustrezno nadomeščanje vitamina B12, vendar je tudi tega najti v fermentiranih oblikah stročnic, žitnem pivu, koprivah …

Kako lahko iz teh živil »načaramo« okusne in hitro pripravljene jedi?

Oglejmo si nekaj hitrih receptov:

Avokadov namaz na hitro

1 zrel avokado
2 žlici skute ali fermentiranega tofuja
2 žlici pesta iz bazilike
po želji: sol, poper, šetraj, žlička limoninega soka

Vse sestavine zmešamo s paličnim mešalnikom.

Avokadov namaz s tunino

1 zrel avokado
1 majhna konzerva tunine
2 žlici pesta iz bazilike
malo drobnjaka/drobno narezane čebule, česna, soli in popra

Hitra gobova omaka s kvasom

Omako lahko pripravimo tudi »peš«: na poru popražimo gobice, dodamo začimbe in na koncu še pivski kvas v kosmičih ali v prahu. Lahko pa gremo tudi po bližnjici in samo raztopimo ekološko pašteto z gobicami in kvasom.

Takšno omako primešamo kuhanim testeninam, rižu, prosu ali ajdovi kaši. Če zalijete z malce več vode, dobite hitro pripravljeno enolončnico. (Zelo uporabna za hitro malico v službi ali na kampiranju!) Na koncu ne pozabite dodati še veliko sveže narezanega peteršilja ali drobnjaka, ki bo podvojil hranilno vrednost jedi!

»Skoraj domača« pašteta

Čez noč ali za 24 ur namočimo dve žlici sončničnih semen. Naslednji dan na drobno nastrgamo korenček. Nasekljamo žlico ali dve peteršilja/drobnjaka. Vse skupaj zmešamo s paličnim mešalnikom in dodamo vsebino ene ekološke paštete s kvasom. Odlično se podajo tiste z gobicami!

Za nekaj kisline dodajte malce limoninega soka ali žličko molkosana. Da bo pašteta lepo mazljiva, dodajte nekaj žlic orehovega ali kakega drugega hladno stisnjenega olja, ki ji bo dalo dragocene omega 3 maščobe. Če nočete uporabiti olja, pašteto stresite v ponev in jo na hitro pogrejte, da se bo malce razpustila in jo bo lažje zmešati.

Vse skupaj vam bo vzelo le nekaj minut, iz ene paštete pa boste naredili količinsko in prehransko vsaj trikrat bogatejšo jed.

Prejšnji članek“Ko ženski odvzameš moč, odvzameš moč celotni družbi” (o nosečnosti v Sloveniji z Urško Repnik)
Naslednji članekBosta zrak in voda na prodaj?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj