Slabi časi združujejo ljudi

Large crowd of people watching concert or sport event

Zahodna družba je leta 2008 doživela hud udarec, ko so tisti, ki so se igrali na borzah povzročili verižni padec bank, ki smo ga začutili tudi v Sloveniji. V ZDA je takrat brez svojih domov in služb ostalo na milijone ljudi. Tudi v Evropi so zlati časi ekonomske varnosti in blaginje minili.

Mnogi se zavedajo, da kljub spodbudni rasti, že najmanjši pretres na trgu denarja lahko ponovno zamaja banke, sklade in kar je najhujše tudi pokojninske sisteme.

In ko zmanjka za kruh, ljudje počasi dojamejo, da je nesmiselno denar vlagati v nove ograje med sosedi.

Seveda pa globalizaciji ustreza, da vam nenehno grozi s tem, kako je mogoče vaš sosed serijski morilec in je zato bolje, da se delate, da ne obstaja. Kako bi vam kot posamezniku drugače prodali vse tisto, kar bi lahko imela cela soseska kot skupnost.

Aplikacije so nas razdelile, zdaj pa nas lahko ponovno povežejo.

Miselnost se ni spremenila, zagotovo pa se hitro spreminja okolje, v katerem živimo. Mnoge aplikacije so nas razdvojile in medčloveške odnose skrčile na »všečkanje«, »chatanje«, »twitanje« … Vsak sedi sam pred računalnikom, s telefonom ali tablico v roki, in se tolaži, da ima »tam nekje« 3620 prijateljev.

Vendar ima tehnologija tudi nekaj prednosti. Omogoča, da v veliko večji bazi ljudi hitreje najdemo točno to, kar potrebujemo. Milijarde informacij, ki se obdelujejo v hipu, omogočajo, da tisti, ki so dolgo trkali v prazno, zdaj hitro najdejo vrata, ki se odprejo.

Danes tako funkcionirajo trgovina, zmenki … to se pozna tudi na vse večjem obsegu delitve/souporabe skupnega premoženja. Mnogi si že delijo/souporabljajo stanovanja, avte, opremo … Prevoz.org deluje odlično. Izposojamo si kolesa in avte.

Prav internet in pametni telefoni, ki so nas sprva odtujili, nas lahko ponovno združijo, če jih bomo uporabili za pravi namen.

Živimo v času, ko se vse hitro spreminja. Če vsakih nekaj mesecev naložimo nov operacijski sistem v svoje »pametne naprave«, bi bil že čas, da tudi svoja prepričanja prevetrimo in spoznamo, da ni nujno vse storiti ali kupiti sam.

Tudi razumevanje samooskrbe, ki je doslej za večino pomenila – biti sposoben sam priskrbeti vse, kar potrebujemo za življenje, bi lahko nadgradili s posodobitvijo, ki jo v šali imenujem Samooskrba 2.0 ali napredna različica samooskrbe.

Zato smo se odločili na teh straneh več prostora nameniti tudi idejam, iniciativam in povezavam, ki omogočajo, da živimo bolj zdravo, storimo in ustvarimo več, ne da bi za to morali več delati in več kupovati. Sobivajmo, soustvarjajmo in imejmo vsi več.

Prejšnji članekKako začimbe pomagajo pri hormonskih težavah
Naslednji članekA vi še kupujete? Zakaj pa?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj