Evropski dan trajnostnih skupnosti 2022

228

Sporočilo za javnost

V soboto, 17. septembra, smo praznovali že 6. Evropski dan trajnostnih skupnosti – tudi v Sloveniji. Na tisoče dogodkov po Evropi in dober ducat dogodkov v Sloveniji nosi sporočilo, da majhne inovativne skupine pomembno prispevajo k reševanju kriz, s katerimi se spopadamo kot družba. H kampanji se pridružujejo dogodki, ki potekajo kadarkoli tekom septembra.

Mnoge na videz majhne pobude so pogumni trajnostni poligoni, ki preizkušajo in izpopolnjujejo novosti, da jih lahko širša družba povzame izčiščene in preverjene – po tem, ko so odpravile tudi vrsto napak.

Da imamo lahko v Sloveniji od aprila 2022 nacionalno poklicno kvalifikacijo ilovičar je moralo na desetine rok delati z mnogo ilovnatih ometov na stenah mnogih bolj ali manj uspešno izdelanih hiš. Na stotine permakulturnih projektov je že pri nas, ker se permakulturna skupnost povezuje in širi svoja znanja. Tradicionalne lokalne skupnosti vračajo utrip v središča vasi in mest, trudijo se jih obnavljati trajnostno in z zavedanjem o vrednosti skupnostnih vezi. Mladi vse bolj prepoznavajo pomen regenerativnega kmetijstva za samopreživetje naroda.

Prav mladi so tisti, na katerih je breme mnogih zahtevnih odločitev. Kot družba bi morali iz čiste solidarnosti poskrbeti, da naslednje generacije ne bi morale pospravljati še več za nami starejšimi, kot bodo že tako ali tako. Prav zato se letos tudi Evropski dan trajnostnih skupnosti pridružuje Evropskemu letu mladih 2022.

Krovni dogodek v okviru dneva trajnostnih skupnosti je bil 18. septembra že 15. dan ekovasi, kjer se vedno na desetine pobud sreča in oplaja med sabo.

Trajnostne skupnosti, tako tiste ohlapne kot tiste kompaktne, so srečališča vedrih ljudi, jedra zdravorazumskega razvoja in praznovanja človečnosti – z roko v roki. To so vrednote, ki plemenitijo politiko in gospodarstvo, infrastrukturo in tehnologijo. Če ni skupnosti, čemu potem sploh služijo?

Naša želja je, da beseda “trajnostno” povsem izgine iz našega besednjaka, ker je že del besed skupnost, razvoj in gospodarstvo. Enako kot naj izgine pridevnik “ekološko” iz hrane, gradnje, turizma in kozmetike. O takšni prihodnosti govorimo, jo gradimo v potu lastnih rok in znanje z veseljem delimo ob klepetu, skodelici čaja, resnem sodelovanju in tudi kakšnem praznovanju.

Zemljevid vseh dogodkov in razsežnost iniciative, si lahko ogledate tukaj (dogodke v Sloveniji najdete tudi v Koledarju dogodkov). Še vedno pa lahko prijavite svoj dogodek v drugi polovici septembra na tej povezavi in ga tako dodate na zemljevid!

Dobrodošli v družbi trajnostnih skupnosti!


Organizator za Slovenijo: Društvo Sončni grič
Glavni organizator za Evropo: Mreža ECOLISE
Kontakt: Nara Petrovič, narapetrovic@gmail.com, 041 286 444

Prejšnji članekVnetje možganov?!? Kaj, kje, kako, zakaj?
Naslednji članekNamesto koruze konoplja, namesto uvožene soje pa tofu iz volčjega boba
Avtor Uredništvo navajamo povsod, kjer so članki sestavljeni iz več virov ali kjer avtor besedila ni znan oz. ni želel biti izpostavljen.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj