A vi še kupujete? Zakaj pa?

130
Assorted work tools on wood

Ob decembrskih srečanjih, sem prisluškovala pogovoru za sosednjo mizo, za katero so sedele 4 prijateljice. Odločile so se, kot novoletno darilo, prijateljem podariti članarino v knjižnici reči.

»Glej, pri Moniki imajo vsega dovolj, le veselja jim manjka v hiši …«

»Pa tudi Jernejevi otroci so popolnoma otrpnili od video igric. Piši, za njih bomo uredile članarino v ‘Igrače drugače’.«

»Mala Lara mi je zadnjič zaupala, da si želi igrati flavto. Kaj veš, kako dolgo jo bo držalo? Si bom jaz izposodila flavto zanjo v knjižnici reči, pa bo lahko preizkusila ali ji je igranje flavte res všeč.«

»Najbolje bo, da najprej preverimo v centru ponovne uporabe. Zadnjič sem tam dobila tako luštne skodelice, da so se v firmi tepli za njih. Poglej, še to sem tam dobila.« in jim je razkazala.

Nisem mogla verjeti. Zakaj jaz pohajkujem po trgovinah in izbiram darila, če očitno že obstaja vzporedni svet popolnoma drugačne ekonomije?

Živeti dobro in poceni!

Poleti smo na morju uporabljali čudovit plastični čoln, ki smo si ga izposodili za 20 EUR, za rojstni dan smo organizirali vrtno zabavo pod šotorom, ki smo ga najeli za 25 EUR, zvečer pa organizirali še ples pod pravimi reflektorji, s profesionalnim ozvočenjem, kar nas je stalo dodatnih 20 EUR. Nepozabno!

Ko smo se naveličali čakanja na mizarja, smo si izposodili orodje v knjižnici reči, pobrali nekaj zanimivih kosov starega pohištva v centru ponovne uporabe in obnovili predsobo za pičlih 150 EUR. Nekaj bolj zahtevnih kosov pa so nam naredili v socialnem podjetju Preoblikovalnica.

Več kot prihranek šteje sij v očeh, ki se zgodi, ko pustiš svoji domišljiji prosto pot in se spomniš tistega že pozabljenega občutka ustvarjanja v peskovniku.

Rojeni smo zato, da ustvarjamo, se veselimo, razvijamo svojo kreativnost in skupaj rastemo. In prav to je najpomembnejši aspekt gibanja »Zero Waste«, ki vsak dan bolj živi tudi v našem okolju.

 

 

 

Prejšnji članekSlabi časi združujejo ljudi
Naslednji članekAvto – priložnost za največji prihranek
Avtor Uredništvo navajamo povsod, kjer so članki sestavljeni iz več virov ali kjer avtor besedila ni znan oz. ni želel biti izpostavljen.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj