Zvončki in trobentice – premišljevanje o starodavnih modrostih z napotki

Close up Bare Hand of a Man Covering Small Flowers at the Garden with Sunlight Between Fingers.

»Zvončki in trobentice, mačice, vijolice spet iz zemlje vzklijejo, spet pomlad je tu …,« nam je veselo prepevala Marjana Deržaj. Vsi se razveselimo pomladi, ker nas jutra prebujajo s ptičjim petjem, ker nas prevzame nova energija življenja in radosti. Narava vzbrsti skozi drhtenje in nam v svojem razcvetu ponuja svoje prve darove.

Če ozavestimo pra-védenja, ki so v nas, to so starodavne modrosti, ki stremijo k ohranjanju zdravja, lahko storimo marsikaj dobrega zase. Ni potrebno posebno znanje, le ozreti se je treba okoli sebe in občutiti naravo in njeno spreminjanje. Travniki so že polni regrata, v gozdovih ob potokih že raste čemaž. Te rastline vsebujejo vse potrebno, da lahko z njimi očistimo telo vseh snovi, ki so se nakopičile čez zimo.

Tako ajurveda kot tradicionalna kitajska medicina posebno pozornost namenjata letnim časom s priporočilom, da posameznik sledi sezonski rutini, ki se imenuje ritucharya skozi utrip narave. Tako je možno živeti v harmoniji z naravnimi cikli in se prilagajati spremembam v zunanjem okolju.

Pravzaprav pa se štirje letni časi lahko zvrstijo že v enem dnevu:

 • za jutro je značilno pomladno vreme, ki se kopa v soncu in ptičjem petju;
 • opoldan lahko ob toplem vetru občutimo poletno vreme;
 • popoldne ob hladnem in suhem vetru zaznavamo jesensko vreme;
 • tema pa je domena zime, ko se shladi in je oblačno.

Letnim časom se lahko prilagajamo s hrano, pijačo, z izbiro oblačil ter z vrsto in količino gibanja. Dobro je, da prisluhnemo svojemu telesu in temu primerno ravnamo. Na primer: pozimi nam je bolj všeč hrana, ki segreva, pomladi pa si telo želi bolj sveže, očiščevalne hrane. Tudi pomladna oblačila so bolj lahka in barve so bolj svetle in vesele.

Da bi sami kar najbolje poskrbeli za harmonijo v telesu, je dobro slediti napotkom, kako vzpostavljati ravnovesje skozi dnevno rutino, ki se imenuje dinacharya. Redna dnevna rutina je bistvena za ohranitev dobrega zdravja in za pretvorbo našega telesa, uma in zavesti na višjo raven delovanja. Redna dnevna rutina nam pomaga pri usklajevanju z naravnimi ritmi in vzpostavljanju ravnovesja, uravnava našo biološko uro, pomaga pri prebavi, absorpciji in asimilaciji hrane ter vpliva na samospoštovanje, disciplino, mir, srečo in dolgo življenje.

Kako poteka dnevna rutina:

 • zgodnje zbujanje pred sončnim vzhodom, ko je narava polna svežine in miru;
 • začetek dneva s prijaznimi in ljubečimi mislimi o sebi ter zavedanjem o svoji božanski resničnosti, občutenje vseh ravni svojega bitja ter ozaveščanje, da smo del univerzalnega stvarstva; zahvala za nov dan, za blagoslove;
 • umivanje obraza, ust, oči;
 • popijemo kozarec tople vode, ki spere želodec, prebavni trakt in ledvice ter spodbudi peristaltiko črevesja in izločanje odpadkov;
 • izločanje;
 • očistimo si zobe in jezik, grgranje, čiščenje nosnic;
 • tuširanje, masaža z oljem;
 • zmerna vadba, dihalne tehnike in meditacija;
 • redni obroki ob isti uri;
 • čez dan vzdržujemo vzravnano hrbtenico, da lahko energija prosto teče navzgor in s tem ohranja naše zavedanje; sebe obravnavajmo nežno in ljubeče.
 • preden gremo v posteljo, se za nekaj minut umirimo in meditiramo; opazujemo svoje dihanje, se osredotočimo na praznino, ki je energija in inteligenca.

Tradicionalna kitajska medicina in element les, element pomladi

Kitajska medicina je zasnovana na filozofiji jin in jang in je osnovna metodološka dualistična zasnova celostne analize pojavov v naravi in človeškem telesu. Način jin in jang je osnova celega vesolja, je princip vsega v ustvarjanju, skrbi za preobrazbo v stvarstvo, je koren in izvor življenja in smrti. Nebo je nastalo z zbiranjem janga, zemlja je nastala z zbiranjem jina. Voda je simbol jina in se spušča na zemljo, ogenj je simbol janga in se dviga v nebo. Zato vesolje, zemlja in nebo, predstavljata gibanje in mirovanje, ki ju nadzira modrost narave. Ta daje moč spočetja in rasti, žetve in shranjevanja, konca in ponovnega začetka.

Ves pojavni svet je zgrajen na podlagi gibanja in spreminjanja. Pojavi v naravi ustrezajo posameznim elementom, ki so les, ogenj, zemlja, kovina, voda. So v medsebojni povezavi in so povezani med seboj, se podpirajo in nadzorujejo. Ves čas morajo biti v pravem ravnovesju; če je razmerje porušeno, pride do motenj v celotnem krogu. Vendar je treba poudariti, da elementi niso mišljeni v materialnem pomenu, temveč, kot zasledimo pri psihologu Jungu, so esencialni smisel abstraktnosti.

Les je element pomladi, ki označuje obdobje dinamične rasti in dejavnosti, ki je odgovorno za spodbujanje sprememb. Temu elementu ustrezajo tudi vzhodna stran neba, veter, kisel okus. Gledano po človeški anatomiji pa mu pripadajo jetra z žolčnikom, čutilni organ oči in tetive. Čustvo, ki pripada temu elementu je jeza.

Če povzamemo vsa vedenja, lahko vidimo zanimive vzporednice, predvsem pa to, da je vse znanje že v nas, pa naj si ogledamo katerokoli filozofijo ali zdravilski sistem ali izkušnje naših prednikov. Naše telo ve, kaj je za nas dobro v posameznem letnem času. Na voljo nam je obilje člankov in čudovitih receptov, kako se razstrupiti spomladi, kako očistiti jetra … Če dobro pomislimo, smo zagotovo tudi sami že izrazili, »joj, kako mi gre na jetra,« četudi nismo vedeli, da sta jeza in jetra še kako povezana v elementu les.

Prejšnji članekOčiščevalno spomladansko zelenje iz ponve
Naslednji članekZ vilami in motiko nad posledice koronavirusa

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj