(P)ostanimo ženstvene

1801
Beautiful senior woman portrait over blue background.

Konec delovanja jajčnikov ni nujno tudi konec proizvodnje estrogena. Spoznajte svoje »rezervne jajčnike «.

Kitajska medicina žensko naravo označuje kot pretežno jin. Načelo jin pomeni vse, kar sprejema, kar je umirjeno, pasivno, hladno in temno, pa tudi telo, telesne tekočine (slina, prebavni sokovi …) in hormone ter se razlikuje od janga, ki pomeni toploto, živahnost in svetlobo.

Menopavza je naravni proces, ki nastopi, ko se preneha proizvodnja spolnih hormonov v jajčnikih, s čimer se naravno prekine tudi menstruacijski cikel, vendar to ni nujno konec proizvodnje estrogena, kot nenehno poslušamo in beremo. Vlogo proizvodnje potrebnih hormonov takrat (lahko) prevzamejo nadledvične žleze, zato lahko v tem obdobju ženske uživamo v tako imenovani drugi pomladi. Težave nastanejo, če je nadledvična žleza oslabljena in te naloge ne zmore. V tem primeru sledijo vsi dobro znani neželeni simptomi menopavze. Menopavzne težave torej niso usoda, ampak posledica pretiranega izčrpavanja in stresa (nadledvična žleza izloča stresne hormone), ki tudi najbolj utruja.

Kadar v tradicionalni kitajski medicini govorijo o pomanjkanju hormonov, temu pravijo pomanjkanje esence jin. Če naj doživimo drugo pomlad, je torej treba negovati ledvice oziroma predvsem ledvični jin. Ledvični jin je namreč temelj esence jin (tekočine, hormoni …) drugih glavnih organov. Kar nekaj nevšečnih simptomov menopavze je povezanih s pomanjkanjem jetrnega jina (vzkipljivost, nespečnost … ) in vraničnega jina (pomanjkanje prebavnih sokov), vendar moramo okrepiti zlasti ledvični jin, saj na njem temeljijo vsi drugi.

Esenco jin bomo najhitreje in najbolj temeljito okrepili s celostnim pristopom. Jin lahko kultiviramo na različne načine: z uravnavanjem čustvovanja (nestrpnost, jeza, čustvena vznemirjenost, stres), s telesnim in mentalnim sproščanjem, z nežno vadbo, z izogibanjem stresnim situacijam in stimulansom ter s prehrano, ki krepi jin.

Krepitev jina ob pomoči prehrane poteka na dva načina – z izbiro pravih živil in z ustrezno pripravo hrane. Izbirajmo živila, ki so po naravi hladna, vlažijo in ustvarjajo tekočine, najbolje pa jih je uživati v obliki juh in enolončnic, saj je tako hrana lažje prebavljiva in sočnejša.

Prvi in najpomembnejši korak, ki je včasih tudi vse, kar moramo storiti, pa ni uporaba pravih živil, ampak opuščanje povzročiteljev težav.

Živila in navade, ki izčrpavajo jin oziroma pretirano grejejo, so:

  • alkohol,
  • kava,
  • pretirane količine mesa, predvsem jagnjetine,
  • nekakovostno meso,
  • vroče začimbe (cimet, klinčki, ingver),
  • prenajedanje,
  • močna čustva,
  • kajenje.

Skupine živil, s katerimi krepimo jin

Sadje hladi in vlaži. Tudi večina zelenjave ima hladilno naravo; lažje prebavljiva je, če jo uživamo kuhano. Pri tem upoštevajte, da temno zelena in vlaknasta zelenjava koristi krvi, grenka pa suši, zato se ji vseeno velja izogibati.

Žita so nevtralna osnova: krepijo vranico in odstranjujejo vlago. Ječmen, proso in beli riž imajo hladno naravo.

Stročnice imajo na splošno toplo naravo, vendar jih kljub temu večina krepi jin. Priporočljiva sta predvsem soja in črni fižol.

Semena in oreščke raje uživamo namočene in v majhnih količinah, sicer bomo spodbudili pretirano delovanje jeter.

Živalski izdelki najbolj krepijo kri in so potrebni predvsem v primeru primanjkljajev. Zadostne količine proteinov so potrebne za proizvodnjo hormonov. Živalske izdelke je treba jesti v majhnih količinah, pri njihovi prebavi pa si pomagamo z obilo zelenjave. Nadvse pomembno je, da so bile živali primerno vzrejene.

Mlečni izdelki in jajca krepijo jin (vlažijo). Če jih že uživamo, zadoščajo že majhne količine, po možnosti iz ekološke pridelave. S tem bomo preprečili stagniranje in vročino v jetrih, kar izčrpava ledvični jin. Ne uporabljamo homogeniziranih mlečnih izdelkov. Najbolje je uživati fermentirane mlečne izdelke, zlasti kozje.

Pozorni smo lahko tudi na nekatere hranilne snovi, ki so pomembne za odpravljanje neprijetnih simptomov menopavze:

Vitamin E: vitamin E je ključen, saj spodbuja proizvodnjo estrogena. Še posebno dober vir tega vitamina je olje pšeničnih kalčkov. Kadar težave v menopavzi vztrajajo kljub dobri prehrani, ki vsebuje obilo vitamina E, bodo veliki odmerki tega vitamina v obliki prehranskih dopolnil najverjetneje odpravili vročinske valove in druge večje težave. V ta namen moramo jemati po 300 I. U. vitamina E (300 mg) trikrat na dan, najbolje ob obrokih.

Vitamini skupine B: ti vitamini so pomembni za obnovo živčevja, zmanjšujejo kognitivne težave in omilijo nihanje razpoloženja, ki ga v možganih ustvarja pomanjkanje estrogena. Poleg tega učinkovito zavirajo pretirano izločanje stresnih hormonov.

Kalcij: Zaradi zmanjšanega vsrkavanja kalcija v prvih fazah menopavze je treba upoštevati prehranska načela, ki prispevajo k večji absorpciji kalcija. Pri presnovi kalcija je potrebna zadostna količina magnezija in vitamina D, ki ga pridobimo z izpostavljanjem soncu. Če naj preprečimo nastanek osteoporoze, mora biti prehrana polna mineralov, zato velja uživati obilo zelene listnate zelenjave (špinača, ohrovt, listje rdeče pese …) in stročnic (soja, črni in mung fižol, leča …). Zlasti soja vsebuje veliko fitoestrogenov, ki blažijo vročinske valove in nočno znojenje ter ščitijo pred srčnimi boleznimi. Tofu iz soje vsebuje veliko kalcija.

Priporočljivo je tudi uživanje zadostnih količin vitamina D in magnezija.

Vitamin A: pomaga vlažiti sluznice.

Esencialne maščobne kisline (omega 3, GLA): ščitijo pred srčnimi obolenji – že jušna žlica lanenega olja na dan ohranja prožnost žil, navlaži tkiva in ščiti pred rakom na rodilih. Uživajmo majhne in mastne ribe, oreščke in semena (orehi, konopljino seme, semena chia, sezam, sončnična semena, pinjole in laneno seme).

V pomoč je lahko tudi zeliščna terapija:

Aloja vera: ima hladilen, pomirjajoč učinek in je najboljši ledvični jin tonik. To je primerno živilo za vse, ki vas rado zebe ali pa je vaše blato premehko. Odmerjanje: 2 žlički gela zmešajte s skodelico vode. Uživajte dvakrat ali trikrat na dan.

Matični mleček: krepi ženski hormonski sistem. Če kakovostni prehrani dodajo še matični mleček, večina ljudi s pomanjkanjem hormonov opazi večjo hormonsko aktivnost v obliki boljšega počutja in več energije.

Več spodnjih živil – manj težav

Murve, jabolka, hruške, breskve, sveža zelenjava, fižol mung in njegovi kalčki, tofu, proso, ješprenj, zeleni stročji fižol, črni in druge vrste fižola, korenina kuzu, lubenica in melone, robidnice, maline, borovnice, morske alge (spirulina in chlorella), črni sezam (primeren pri težavah z zaprtjem), sardele, raki, školjke, šparglji.

 

Živa Pogačnik je prehranska svetovalka po načelih tradicionalne kitajske medicine.

Prejšnji članekSamooskrba po pariško
Naslednji članekNa seji DZ 18. 11. 2019 tudi o 5G!

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj