Samooskrba po pariško

urban-garden

V okoljih, kjer se zavedajo pomena samooskrbe, se le-ta vedno bolj uresničuje v urbanih okoljih velemest.

Lep primer povečevanja samooskrbe, zmanjševanja ogljičnega odtisa, zniževanja transportnih stroškov ter zagotavljanja svežih pridelkov za zaposlene, meščane, restavracije, javne ustanove … lahko spremljamo v Parizu. Kot pilotni projekt je podjetje Agripolis leta 2018 na strehah sedeža Sodexha (to se je zavezalo skrajševanju transportnih poti ter uporabi čim več sezonsko in lokalno pridelanih pridelkov), uredilo zelenjavne vrtove za pridelavo paradižnika, zelišč in jagod.

V Parizu pa niso ostali zgolj pri tem pilotnem projektu.

V okviru programa »Boljši jutri 2025« (Better Tomorrow 2025) bodo v prihodnje podobne urbane vrtove zasadili tudi na strehah pariškega sejmišča Paris Expo Porte de Versailles, ki ga trenutno temeljito prenavljajo. To bodo največji urbani vrtovi na strehah na svetu, saj se bodo razprostirali na površini dveh srednje velikih nogometnih igrišč, po principu aeroponike* pa bodo gojili vsaj 30 različnih vrst zelenjave, zelišč in sadja. Nekaj parcel na teh strešnih vrtovih bodo ponudili Parižanom v najem, prav tako bodo vrtovi omogočali organizacijo različnih izobraževalnih delavnic in dogodkov.

Pariz ni edino mesto v Franciji, kjer se dogaja »zelena revolucija« z nastajanjem urbanih vrtov na ravnih strehah (predvsem večjih hal) in zapuščenih površinah. Francoska vlada namerava v letu 2020 ozeleniti 100 hektarov površin (strehe, fasade in zapuščena zemljišča), od katerih bo vsaj tretjina izkoriščena za pridelavo hrane.

Četudi nam morda način pridelave rastlin brez prsti vzbuja nekaj nelagodja in poraja vprašanja, pa moramo priznati, da ima tudi precej pozitivnih učinkov. Nenazadnje se urbano vrtnarjenje širi in razvija prav zaradi slednjih – lokalna pridelava, zniževanje ogljičnega izpusta/odtisa, nova delovna mesta, povečana samooskrba prenaseljenih velemest, možnost najema »vrtičkov« ….

Več o projektu si lahko ogledate na: https://www.weforum.org/agenda/2019/08/vertical-urban-farm-city-paris?fbclid=IwAR106Q-TPDRRFZJot889W6F8HzVI2hURWvmZUR68dOp3JgWjcfUnzvEXlc8

*Aeroponika je način pridelave zelenjave na manjši površini, brez uporabe prsti in z manjšo količino vode. Korenine rastlin prosto visijo v zraku komore (niso v vodi, kot je to pri hidroponiki), občasno jih opršijo z vodo in hranili. Izkušnje potrjujejo, da so rastline vzgojene na ta način bolj zdrave, zahtevajo manj vode in manj hranil.


Prelistajte tudi novi priročnik Samooskrba v praksi – več pridelka, manj površine.

Prejšnji članekSte že pojedli svojih 50.000 delcev mikroplastike?
Naslednji članek(P)ostanimo ženstvene

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj