Kako pripraviti sirup iz smrekovih vršičkov, da bo čim bolj učinkovit

6763
smrekovi vršički v medu

V maju se radi odpravljamo v gozd po smrekove vršičke, iz katerih so že naše babice pripravljale sirup za dihala. A žal je na spletu najti veliko receptov, po katerih zaradi napačne priprave uničimo tudi do 90 odstotkov vsega tistega, zaradi česar sirup sploh pripravljamo.

Kakšna je razlika med nižinskimi in visokogorskimi vršički iglavcev? Kdaj jih nabirati in kakšne velikosti naj bodo? Zakaj jih je bolje delati z medom kot s sladkorjem in zakaj sirupa ne “sončimo”?

Vsi ti dejavniki vplivajo na količino vitamina C v končnem sirupu in na njegovo dejansko učinkovitost za naša dihala in sluznice.

Zato je vredno še pred odhodom v gozd poznati pravilne odgovore na zgornja vprašanja. Sanja Lončar je nanje odgovorila v oddaji Zeliščarnica na Radiu Maribor.

Prisluhnite!


Oglejte si tudi:
Konzerviranje medenih sirupov
Kako se izogniti antibiotikom? 

Natančne napotke za izdelavo sirupa najdete v priročniku Naravne rešitve za težave z virusi in spletni delavnici pod vodstvom Sanje Lončar Naravne rešitve za krepitev protivirusne obrambe.

Prejšnji članekReferendum za vodo
Naslednji članekFermentiranje čemaža
Avtor Uredništvo navajamo povsod, kjer so članki sestavljeni iz več virov ali kjer avtor besedila ni znan oz. ni želel biti izpostavljen.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj