Referendum za vodo

Woman's hands with water splash

11. maj 2021 – Zbiranje podpisov za referendum za vodo se je sprevrglo v igro države z državljani. Zaradi vloženih dveh pobud za isti referendum se je država namreč odločila, da mora vsaka pobuda (ali vsaj ena) zbrati zadosti podpisov (40.000) in da ne bo možno združiti podpisov iz obeh pobud. To pomeni, da če bi ena pobuda zbrala 39.900 podpisov, druga pa npr. 30.000, referendum ne bi bil razpisan, četudi bi število ljudi, ki želijo referendum, lahko bilo veliko večje od zahtevanih 40.000.

Več v obvestilu Gibanja zdrava družba:

“Po že zbranih začetnih podpisih za podajo naše referendumske pobude je predsednik Državnega zbora sprejel nerazumen, pravno sporen in do volivk in volivcev nepravičen nadaljnji postopek – to je zavajajoč postopek podvajanja zbiranja 2 x 40.000 podpisov, za kar se rok izteče 24. 05. ob 24.00.

Takšno nesprejemljivo odločitev režimske politike smo seveda takoj posredovali v sodno presojo Upravnemu in Ustavnemu sodišču z zahtevo za zadržanje postopka. Vendar pa sedaj tečejo dnevi in tedni, odziva sodišč pa še kar ni in ni. Očitno je ta načrtno povzročena kaotična referendumska situacija zahteven primer tudi za naši sodišči.

Vendar pa slednje nam, državljankam in državljanom seveda ni v nobeno pomoč in podporo. Če spornega Zakona o vodah ni bila voljna in zmožna preprečiti nobena režimska politika, potem ga mora poskusiti preprečiti ljudstvo. In če tudi sodišči nimata dovolj volje in posluha za ljudsko iniciativo, nam ne preostane nič drugega, kot da znova pokažemo moč ljudstva in zberemo zahtevanih 2 x 40.000 overjenih podpisov.

Časa je še dovolj, nekaj podpisov je seveda tudi že zbranih. Pokažimo sedaj zakonodajni, izvršilni in sodni veji oblasti, da ima v Sloveniji oblast ljudstvo!”

Kako oddati svoj podpis (oz. dva)?

Če imate kvalificirano digitalno potrdilo in ste registrirani v portal e-Uprava, lahko svoj podpis za obe pobudi oddate digitalno: pobuda št. 883 in pobuda št. 884.

Če digitalnega potrdila nimate, pojdite osebno na najbližjo Upravno enoto, kjer boste izpolnili in podpisali obrazca za obe pobudi. Da vam na UE ne bo treba čakati, pa si lahko oba obrazca že prej natisnete in ju izpolnite, tako da ju na UE le še podpišete. Potem ju pošljete vsakega na svoj naslov:

883 – Vode ne damo: Gregor Kos, Bevkova 10, 1230 Domžale

884 – Za pitno vodo: Zavod Raziskovalni inštitut 8. marec, p.p. 1717, 1101 Ljubljana

Več informacij in navodil o postopkih oddaje podpisov, povezave na obrazce in sezname lokacij, kjer lahko osebno oddate podpisane obrazce, najdete na spletnih straneh obeh pobudnikov:

VODE NE DAMO

ZA PITNO VODO

Predlagamo, da podpišete obe pobudi: št. 883 VODE NE DAMO in št. 884 ZA PITNO VODO!

Prejšnji članekKako je koncentracija otroka povezana s stresom in prehrano
Naslednji članekKako pripraviti sirup iz smrekovih vršičkov, da bo čim bolj učinkovit

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj