Je kmetovanje brez stroškov možno?

1031
fantek, zelenjavni vrt, njiva, grah, krompir, solata, samooskrba boy on a vegetable garden picking peas

Zelena revolucija nam je zapustila kmetije v dolgovih, onesnažena in izčrpana tla, ogrožene vodne vire in številne bolezni, ki jih doslej nismo poznali. In medtem ko Evropa strategijo nove »zelene preobrazbe« ustvarja v sodelovanju z istimi korporacijami, ki so bile na čelu stare zelene revolucije, nekatere države takšnega pristopa nočejo ponoviti.

Indija je že leta 2019 razglasila, da se bo vrnila k osnovam – k vedski metodi obdelave tal, ki je več kot dva tisoč let dokazovala, da lahko nahrani prebivalstvo. Ministrica za finance, Nirmala Sitharaman, je pozvala k čim širši uporabi tega modela. Kot pravi: »Takšni koraki lahko prispevajo k podvojitvi dohodkov naših kmetov.« Več držav, skupaj z Andra Pradešem in Himačal Pradešem, intenzivno spodbuja prehod na ta model.

Je mogoče kmetovati z ničelnim proračunom?

Ta pristop temelji na tradicionalnih indijskih praksah, ki jih dejavno obnavljajo zadnjih trideset, štirideset let. V Indiji so namreč naraščajoči stroški kmetovanja glavni vzrok zadolževanja in samomorov kmetov. Kar polovica kmetov je obremenjenih z dolgovi, v nekaterih državah pa ta delež doseže celih devetdeset odstotkov. Hkrati z obubožanjem kmetov se povečuje obremenitev okolja s kemikalijami. Indijci v vrnitvi k starim praksam vidijo možnost, da prekinejo krog zadolževanja številnih malih kmetov.

Namesto komercialno proizvedenih umetnih gnojil ZBNF za kmetijska zemljišča spodbujajo uporabo jeevamrutha (mešanica svežega kravjega gnoja, staranega kravjega urina, jagerija ter moke iz stročnic, vode in zemlje). To je fermentirana mikrobna kultura, ki tlom dodaja hranila ter deluje kot katalitično sredstvo za spodbujanje delovanja mikroorganizmov in deževnikov. Po hektarju zemlje je treba dvakrat na mesec razpršiti približno 200 litrov jeevamrutha; po treh letih naj bi sistem postal samozadosten. Po besedah gospoda Palekarja je za 30 hektarjev zemljišča potrebna samo ena krava, vendar mora biti lokalne indijske pasme, z zdravo črevesno floro, ne pa uvožene jersejeve ali holsteinske pasme, ki jih intenzivno prehranjujejo z močnimi krmili.

Podobna mešanica, imenovana bijamrita, je v rabi za obdelavo semen. Brez denarja je mogoče pripraviti tudi učinkovita sredstva proti škodljivcem. V Indiji za ta namen uporabljajo liste in pulpo neema, liste tobaka in čili.

Metoda ničelnih stroškov spodbuja zračenje tal, zahteva minimalno zalivanje, primerna pa je za mešane posevke, vzgojo na visokih gredah, mulčenje zgornjega sloja in podobno. Po tej metodi pa nista priporočljiva intenzivno namakanje in globoko obračanje tal.

Lahko z ničelnim proračunom kmetujemo tudi v Sloveniji?

Seveda. To ne zahteva enakih sestavin, samo enak princip. Intenzivno oživljanje tal lahko dosežemo z biodinamičnimi pripravki in s permakulturnimi pristopi. Pomembno je predvsem to, da spremenimo pogled – da nismo več usmerjeni na največji donos, in to za vsako ceno, ampak uporabljamo tehnike, ki harmonizirajo celoten sistem. Šele ko bo jasno, da je to, kar je škodljivo za deževnike in bakterije v tleh, škodljivo tudi za nas, bomo namesto izkoriščevalcev postali vzgojitelji.


Ni več heca! Samooskrba zahteva več znanja, več povezovanja in več akcije!

Samooskrba je v resnici »kolektivni šport«. Še posebno, če želimo svoje samooskrbne možnosti resno izboljšati, hitro trčimo ob omejitve, ki zadevajo znanje, čas, fizične zmogljivosti … V društvu Samooskrbni.net celostno samooskrbo gradimo s skupnimi močmi. Preberite, kaj počnemo, in če nameravate resno zavihati rokave, ste dobrodošli!

Društvo Samooskrbni.net

 


Preberite tudi:
Kako v resnici izgleda upor?
Odgovorni smo za prihodnost svojih otrok
Ekovasi in ekonaselja

Prejšnji članekUra sonca na dan ne odžene zdravnika stran!
Naslednji članekAmeriški slamnik je protivirusna rastlina št. 1

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj