Vege »čevapčiči«

2213

Prehranska industrija se še kako dobro zaveda, da mesu trda prede. Prav zato je ponudba veganskih nadomestkov za meso in mlečne izdelke vsako leto pestrejša, police pa vse bolje založene. Veganstvo je tudi modni trend, ki ne izvira nujno iz etičnih načel.  

Prav tovrstno potrošništvo pa je najpotratnejše. Izdelki, s katerimi se proizvajalci skušajo čim bolj približati barvi, vonju, okusu, strukturi, obliki … mesa, so namreč enako energijsko potratni in pogosto tudi precej nezdravi.

Če vam to ne diši, bo treba zavihati rokave. Veganstvo ni edina pot, zagotovo pa je (tudi z zdravstvenega vidika) zelo zaželeno, da uživanje živalskih izdelkov vsaj precej omejimo, če želimo, da bomo tudi v prihodnje siti.

Kako se torej pripravijo domači vege “čevapčiči”? Tekstura, vonj in okus sicer ne bosta povsem enaka kot pri živalskem mesu, vendar bomo vsaj vedeli, da so v njih zgolj resnično koristna hranila – brez ojačevalcev okusa, kopice slabih maščob in gore soli.

Sestavine:

500 g kuhanega fižola
200 g ječmenovih kosmičev
100 g ovsenih kosmičev
200 ml vrele vode, v kateri se je kuhal fižol
1 žlička eko zelenjavne jušne osnove

Začimbe:

1 žlička mlete paprike
1 žlička mletega triplata
½ žličke kumína (laška kumina)
¼ žličke kurkume
¼ žličke kardamoma
¼ žličke čilija
1 žlička soli
poper
2 stroka česna
1 velika čebula
1 velik šop peteršilja

Priprava:

Kosmiče prelijemo z vodo, v kateri se je kuhal fižol, in jih pustimo stati dve uri.

Dobljeni masi dodamo 500 g pretlačenega fižola. Maso začinimo in jo pustimo stati v hladilniku eno uro. Nato z naoljenimi rokami oblikujemo čevapčiče in jih spečemo na maščobi.


Začimbe so na mnogih koncih sveta zdravilo prve izbire. Spoznajte kako si lahko z njimi pomagate pri različnih težavah.

 

Prejšnji članekCenter ekoloških in avtohtonih rastlin in sadik – od semena do pridelka
Naslednji članekSamooskrba – vzgoja zelišč naj bo prva izbira
Sabina Topolovec je urednica spletnih tedenskih novic Zazdravje.net, avtorica številnih prispevkov, soavtorica več knjig, med drugim tudi trilogije o začimbah Ščepec in avtorica knjige Zdravilna moč začimb za otroke. Posebej jo zanimata področji zdravja otrok in priprave zdravih obrokov. O teh in drugih temah predava in vodi delavnice v Sloveniji, Avstriji in Nemčiji. V projektu sodeluje od leta 2009.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj