Pečena zelenjava z začimbami in krompir z blitvo in koprivami

1343
Nataša Bešter

Pečena zelenjava se lahko pripravi na veliko načinov. Pri nas doma imamo najrajši pečeno na zlatem maslu ghee ali rastlinski margarini Gourmet. Ni važno, katera zelenjava se peče – če ji dodamo začimbe, je še bolj okusna in tudi zdrava.

Najboljšo aromo naredi pečen žajbelj. To je zelišče, ki mu pripisujejo veliko zdravilnih učinkovin, vsebuje pa tudi nepogrešljiv vitamin K, ki je pomemben za dobro kri in zdrave kosti. Zaradi vsebnosti čreslovin in grenčin žajbelj spodbuja delovanje žolča in jeter ter tako tudi pomaga prebaviti mastno hrano.

Tudi šetrajevi lističi v sebi skrivajo veliko zdravilnih učinkovin. Med drugim preprečujejo želodčne tegobe, zato ga dodajamo jedem, ki napenjajo (ponavadi so to stročnice, pa tudi zelenjavne jedi). Šetraj ima tudi protiglivično in protibakterijsko delovanje.

Vedno poudarjam, da moramo biti pri izbiri začimb pozorni, da so ekološke. Pri nas doma prisegamo na ekološke začimbe Sonnentor, ki imajo res posebno aromo in za katere vemo, da so res pridelane po najvišjih ekoloških standardih.

Sestavine:

cvetača
por
bučke
rdeče zelje
korenček
ekološke začimbe Sonnentor: žajbelj, lovor, origano, šetraj
rastlinska margarina Gourmet (prema.si)
krompir
blitva, koprive
bio deviško orehovo olje Byodo

Priprava:

Zelenjavo dobro umijemo in osušimo. Razporedimo jo po pekaču, ki smo ga prej namazali z rastlinsko margarino Gourmet. Pekači Le Creuset (najdete jih v trgovinah 1001 dar) niso samo iz najbolj kakovostnih materialov, ampak so odlični tudi zato, ker jih ni treba veliko namastiti. Z manj maščobe, ki naj bo seveda kakovostna, vedno sproti naredimo nekaj dobrega za svoja jetra.

Zelenjavo posolimo in ji dodamo začimbe. Nepogrešljiv pri peki zelenjave je žajbelj. Sama vedno dodam še lovor, origano in šetraj. Pečico nastavimo na 180 stopinj Celzija in pečemo približno 20 minut. Vmes nekajkrat vzamemo pekač iz pečice, zelenjavo premešamo in pogledamo, kako se peče. Če se nam zdi, da bi se lahko prijela dna, dodamo malo vode ali belega vina.

Sicer pa nas čudovite vonjave kmalu prepričajo, da je zelenjava z začimbami pečena.

Zraven postrežemo kuhan krompir, ki mu dodamo blanširano blitvo in koprive – ščepec zdravja in lepe zelene barve.

Nataša Bešter

Prav privlačne barve so tiste, ki dajo jedi dodano vrednost in navdušijo za zelenjavne jedi tudi otroke. Vsaj pri nas je tako.

Čisto na koncu, ko je jed že na mizi, ji dodamo nekaj kapljic odličnega orehovega olja Byodo, ki bo dodalo jedi poseben aromatičen pridih in nekaj omega 3 maščob, ki jih vsi potrebujemo.

Prejšnji članekŽelite gensko dodelanega otroka?
Naslednji članekRešimo prst – nujno svetovno gibanje za preprečevanje preteče krize
Nataša Bešter je televizijska voditeljica, ki s svojo družino pripravlja TV-oddaje že več kot 25 let. To so oddaje o živalih Štiri tačke, o naravi in zdravju. Nataša in Dino imata tudi velik vrt, na katerem pridelujeta ekološko zelenjavo in tudi sadje. Več o Nataši in zdravem prehranjevanju njene družine lahko preberete na: https://www.zazdravje.net/zdrava-hrana/zdrava-hrana-pri-druzini-bester/

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj