Kutinova čežana

1795
kutinova čežana

Jesen je tudi čas sončno rumenih kutin. Sadež ni primeren za uživanje v sveži obliki, zato pa je odličen za shranjevanje. Najpogosteje iz njega pripravljamo marmelado, čežano ali kompot, otrokom pa lahko pripravimo tudi okusne kutinove bonbone (recept najdete v knjigi Zdravilna moč začimb za otroke).

V vsakem primeru lahko dodajamo kopico protimikrobnih začimb, ki jih bomo tekom dolge jeseni in zime vsi potrebovali.

Sestavine:

3 kutine
2 jabolki (po želji)
cca pol litra vode
2 zvrhani žlici začimb (cimet, ingver, kardamom, klinčki, vanilja, galgant, zvezdnati janež)
med po okusu

Priprava:

Kutine temeljito očistimo pod vodo, nato pa jih na deski zrežemo na manjše koščke. Po želji dodamo še nekaj jabolk. Zalijemo z vodo in skuhamo do mehkega. Dodamo začimbe in pustimo pokrito še nekaj minut. Nato pretlačimo s paličnim mešalnikom. Ko se čežana ohladi na telesno temperaturo, dodamo še med po okusu.

Postrežemo kot samostojno sladico ali prilogo cesarskemu pražencu ipd.

Prejšnji članekFermentiran cesarski praženec z masleno vaniljevo kremo
Naslednji članekKako preživeti velik padec progesterona v perimenopavzi
Sabina Topolovec je urednica spletnih tedenskih novic Zazdravje.net, avtorica številnih prispevkov, soavtorica več knjig, med drugim tudi trilogije o začimbah Ščepec in avtorica knjige Zdravilna moč začimb za otroke. Posebej jo zanimata področji zdravja otrok in priprave zdravih obrokov. O teh in drugih temah predava in vodi delavnice v Sloveniji, Avstriji in Nemčiji. V projektu sodeluje od leta 2009.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj