Fermentiran česen

fermentiran česen, fermented garlic

Mlečnokislinska fermentacija je odličen način konzerviranja česna, da obdrži vse encime in hranila. Fermentiran česen pa ima tudi izjemen okus, ki je nekako križanec med surovim in praženim česnom.

S fermentacijo postanejo hranila v česnu biološko razgradljiva in se tako lažje absorbirajo. Ker v postopku fermentacije nastajajo probiotiki, pa na ta način podpremo tudi naš imunski sistem.

Recept je delo Suzane Kranjec, v razširjeni obliki pa ga lahko preberete na njeni spletni strani Fermentiraj.si.

Priprava:

Česen olupimo in ga naložimo v izbrane kozarce, kjer bomo fermentirali. Uporabimo distančnik, da ves česen potopimo v tekočino. Zalijemo z vodo in dodamo 2 % soli na težo celotne vsebine kozarca, torej česna in vode skupaj.

Kozarec zapremo in postavimo na kuhinjski pult (lahko bolj temen prostor) ter počakamo dva tedna oziroma dokler še vidimo delovanje mehurčkov v notranjosti. Nato jih postavimo v hladilnik.

Zelo dobrodošla je tudi tekočina, ki je encimsko izredno bogata in jo lahko uporabimo povsod, kjer želimo poudariti okus česna in hrano encimsko obogatiti.

Pozor!

Naj vas ne zmoti, če se med procesom dogodi, da se česen obarva zeleno modro, saj to pomeni le, da je reagiral z bakrom v vodi, kar pa ne vpliva na njegovo kakovost.
Uporabite ekološki česen, ker sicer so nekatere vrste česna tretirane tudi s škropivi ali celo obsevane, da se prepreči kalitev. To pogosto ubije koristne bakterije, ki so potrebne za zagon mlečnokislinske fermentacije.

Prejšnji članekNaravna pomoč za hormone mamic
Naslednji članekVrbovo lubje – naravni aspirin

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj