Naravna pomoč za hormone mamic

902
Smiling young mother in white t-shirt breastfeeding baby

Besedilo je povzeto iz knjige Zdravilna moč začimb za otroke.

Naše telo orkestrira naše hormone v skladu s potrebami. Najbolj čudežni hormonski obdobji sta zagotovo nosečnost in dojenje.

Seveda vse, kar zaužije mama, preko njenega mleka uživa tudi otrok. Sprva skozi mamičino telo, potem še skozi dojenje. Poleg posebej priporočljivih živil je zato ključno, da so ta čistega, ekološkega izvora. Ostanki težkih kovin so za majhen organizem, ki še nima razvitih obrambnih moči, veliko večja obremenitev kot za mamo.

Ljudska modrost uči, da proizvodnjo mleka med drugim pospešuje tudi uživanje polente, riža, ovsa, datljev, sezama, korenja, lososa in – številnih začimb. Poglejmo jih pobliže.

Začimbe za več mleka

Pri začimbah pazimo, da so ekološkega izvora. Enako velja za že pripravljene čajne mešanice za dojenje.

Začimbe igrajo pri spodbujanju laktacije zelo pomembno vlogo.

Grško seno ali triplat

Začimba, ki zagotovo še nima mesta na vsaki začimbni polički. A četudi niste ljubitelj bolj eksotičnih okusov, jo je zagotovo vredno spoznati, saj ima izredne moči za ustvarjanje mleka. Grško seno ali z drugo besedo triplat se vedno bolj uveljavlja tudi v strokovnih krogih kot naravna pomoč za izdatnejšo tvorbo mleka.

Podatki kažejo, da lahko triplat proizvodnjo materinega mleka spodbudi že po 24 do 72 urah (Journal of Human Lactation. 2002; 18 (3): 274–279). V eni izmed zgodnejših raziskav pa lahko preberemo, da se je proizvodnja materinega mleka po uživanju triplata povečala za kar devetkrat! Če danes mukoma načrpate 10 mililitrov mleka, ga boste v le nekaj dneh imeli dovolj za celoten obrok. Splača se poskusiti.

Za rezultat je treba zaužiti večje količine, kot bi jih uporabili v prehrani za začinjanje. Običajno se rezultat pokaže že po nekaj dneh in dolgotrajno jemanje ni potrebno. Med neželenimi učinki se omenja pojav driske, čemur se lahko izognete s postopnim povečevanjem zaužite začimbe. Drug neželeni učinek je vonj po javorovem sirupu, ki ga pri sebi in otroku lahko zaznate pri uriniranju in potenju.

Iz triplata si lahko pripravite tudi čaj. Če želite, da bo manj grenak, semena najprej rahlo prepražite. Na ta način jih boste tudi lažje strli v prah. Okus lahko izboljšate z dodatkom drugih galaktogenih začimb (npr. s semeni komarčka).

Čaj s semeni grškega sena se je v številnih študijah izkazal kot sredstvo, ki učinkovito poveča proizvodnjo materinega mleka. V eni izmed njih so dokazali, da dojenčki mamic, ki so uživale tak čaj, hitreje napredujejo v teži v primerjavi s kontrolnima skupinama mamic (C. Turkyilmaz et al.: The effect of galactogogue herbal tea on breast milk production and short-term-catch-up of birth weight in the first week of life. J. Altern. Complement. Med. 2011 Feb; 17 (2): 139–42).

Namesto čaja si napitek lahko pripravite tudi z mlekom, ki mu dodate še nekaj ovsenih kosmičev – ti so namreč ravno tako zelo priporočljivi, če želite povečati proizvodnjo mleka.

Ovseni napitek s triplatom

Potrebujemo:

50 g ovsenih kosmičev
1 žličko semen triplata
100 ml vode
150 ml mleka
1–2 žlički medu

Kosmiče in triplat prelijemo z vodo in namakamo čez noč. Zjutraj dodamo še mleko (ali rastlinski nadomestek), zavremo in pokrito kuhamo še pet minut. Ko se ohladi, dodamo med. Spijemo oz. prežvečimo po požirkih.

Med nosečnostjo se uživanje triplata odsvetuje.

Druge začimbe

Med drugimi začimbami se najpogosteje omenjajo koromač, kumina, janež, koper, bazilika, črna kumina, ki z različnimi mehanizmi povečujejo tvorbo materinega mleka, sočasno pa preprečujejo kolike pri otroku. Uživate jih lahko kot čaj ali dodatek jedem.

Pri že pripravljenih čajnih mešanicah za dojenje izbirajte ekološke in nesladkane. Lahko pa si jih pripravite tudi sami in jim dodajate še druge začimbe oz. zelišča. Priporočljivi dodatki so tudi lističi koprive, maline, melise in majarona. Za najboljši učinek začimbe tremo tik pred uporabo.


Preberite tudi:
Mame s kondicijo ameriških marincev?
Magnezij in hormoni

Prejšnji članekTOTOX ali kaj je kakovostno omega-3 prehransko dopolnilo
Naslednji članekFermentiran česen
Avtor Uredništvo navajamo povsod, kjer so članki sestavljeni iz več virov ali kjer avtor besedila ni znan oz. ni želel biti izpostavljen.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj