Zmanjšajmo količine zavržene hrane v svojem domu

  Breakfast Buffet Concept, Breakfast Time in Luxury Hotel, Brunch with Family in Restaurant, Table with Plates of Food for Breakfast - Image

  Po podatkih Statističnega urada RS (SURS) smo leta 2018 zavrgli skoraj 139.900 ton hrane, od tega 38 odstotkov oziroma 53.200 ton užitne! Številke so skrb vzbujajoče, razsežnosti problematike in deleža, ki ga pri tem na svojih plečih nosimo potrošniki, pa se še ne zavedamo.

  Septembra 2020 so na Zvezi potrošnikov Slovenije izvedli spletno anketo, v kateri so spraševali, kako ljudje nakupujejo hrano in kaj naredijo z njenimi presežki. Med drugim jih je zanimalo, kdo po mnenju sodelujočih zavrže največ hrane. Le 13 odstotkov sodelujočih je odgovornost za največ zavržene hrane pripisalo gospodinjstvom, medtem ko so večji delež pripisovali trgovcem, šolam in drugim javnim ustanovam ter gostincem.

  Podatki Statističnega urada RS dokazujejo, da imamo o problematiki zavržene hrane popolnoma napačne predstave – več kot polovica (!) odpadne hrane namreč nastane v gospodinjstvih (52 odstotkov), 30 odstotkov v gostinstvu in strežbi, 10 odstotkov v distribuciji in trgovinah z živili ter 8 odstotkov pri proizvodnji hrane.

  Preberite celoten članek na portalu ZPS.

   

  Prejšnji članekProsena pita s kostanjevim pirejem
  Naslednji članekAmeriški slamnik za pomoč pri COVID-19?

  PUSTITE KOMENTAR

  Prosim vnesite svoj komentar!
  Prosimo, vnesite svoje ime tukaj