Akne v menopavzi?

100
Stressed Mature Lady With Pimple On Forehead Looking In Mirror At Home, Attractive Middle Aged Lady Having Problem Skin, Noticing Acne While Making Daily Beauty Routine, Selective Focus

Menopavza je obdobje v življenju žensk, ki je povezano s hormonskimi spremembami, zato lahko prinese raznovrstne težave, tudi akne in druge težave s kožo. Če se številni osredotočajo na klasične simptome menopavze, kot so vročinski oblivi, nočno znojenje in nihanje razpoloženja, pa je pomembno razumeti tudi vpliv menopavze na kožo ter njeno povezavo s hormonskim neravnovesjem in zdravjem črevesja.

Hormonsko neravnovesje in nastanek aken

Ena od ključnih značilnosti menopavze je znižanje ravni estrogena, ki je pomemben hormon za zdravje kože. Nižja raven estrogena pripelje do hormonskega neravnovesja, ki se kaže tudi na koži. Akne nastanejo kot posledica tega padca estrogena in posledičnega večjega deleža androgenih hormonov. Hormonsko neravnovesje v menopavzi povzroča tudi druge težave s kožo, kot so suhost, izguba prožnosti in nastajanje gub.

Vpliv hormonskega neravnovesja na črevesje

Hormonsko neravnovesje utegne povzročiti tudi spremembe v sestavi črevesnega mikrobioma, kar lahko pripelje do neravnovesja med koristnimi in škodljivimi bakterijami v črevesju. To neravnovesje, imenovano disbioza, sproži vnetne reakcije v telesu, ki se lahko odražajo v obliki aken. Poleg tega utegneta hormonsko neravnovesje in črevesna disbioza vplivati na prebavo in vsrkavanje hranil, kar prav tako poslabša zdravje kože.

Zaradi kompleksnosti povezave med aknami, hormonskim neravnovesjem in črevesjem v menopavzi je ključnega pomena celosten pristop k zdravju kože. To obsega naslednje korake:

Pravilna prehrana: uravnotežena prehrana, bogata z antioksidanti, vlakninami, zdravimi maščobami in probiotiki, podpira zdravje črevesja in blaži vnetja v telesu, kar pozitivno vpliva tudi na kožo.

Redna telesna dejavnost: telesna dejavnost pomaga uravnavati hormonsko ravnovesje in blaži stres, kar prispeva k bolj zdravi koži.

Skrb za črevesje: uporaba prehranskih dopolnil, ki podpirajo zdravje črevesja, kot so kakovostni probiotiki, prebiotiki in vlaknine, pomaga ohranjati ravnovesje črevesnega mikrobioma.

Negovanje kože: redna nega kože z ustreznimi čistilnimi sredstvi, vlažilnimi kremami in sredstvi za zaščito pred soncem ohranja zdravo in sijočo kožo ter zmanjša tveganje za nastanek aken.

Do lepe kože tudi z uporabo zelišč in mineralov

Repinec je zelišče, ki že dolgo slovi po tem, da pomaga do lepe kože. Najbolj znano je po razstrupljevalnih lastnostih, saj iz telesa odstranjuje toksine, ki povzročajo težave s kožo.  Repinec deluje kot naravni»čistilec krvi« – telesu pomaga izločiti odvečne strupe, kar lahko prispeva k zmanjšanju vnetij in izboljšanju stanja kože.

Poleg tega repinec vsebuje antioksidante, kot so flavonoidi in tanini, ki ščitijo kožo pred prostimi radikali in oksidativnim stresom. Ti antioksidanti tudi blažijo vnetja in spodbujajo obnovo kože, kar prispeva k zdravi in sijoči koži.

Cink je esencialni mineral, ki igra ključno vlogo pri številnih telesnih funkcijah, tudi pri celjenju ran ter krepitvi imunske funkcije in zdravja kože. Ena od glavnih koristi cinka za kožo je njegova sposobnost uravnavanja proizvodnje sebuma, naravnega olja, ki ohranja njeno vlažnost. Zato ustrezna raven cinka preprečuje mašenje por, s čimer se lahko zmanjša možnost nastanka aken. Poleg tega ima cink protivnetne lastnosti, zaradi česar blaži vnetja in rdečino kože ter pospešuje celjenje aken in drugih kožnih težav. Cink tudi podpira tvorbo kolagena, beljakovine, ki je ključna za strukturo in prožnost kože, kar prispeva k omilitvi gub in izboljšanju splošnega videza kože.

Menopavza je življenjsko obdobje, ki lahko prinese številne težave, tudi nepravilnosti na koži, kot so akne. Razumevanje povezave med hormonskim neravnovesjem, črevesjem in kožo nam pomaga razviti celostne terapevtske pristope k zdravju kože, ki omilijo tovrstne težave. S pravilno prehrano, telesno dejavnostjo, skrbjo za črevesje in nego kože lahko ženske v menopavzi ohranjajo zdravo in sijočo kožo ter si izboljšajo splošno počutje.


Preberite tudi:
Magnezij – najpomembnejši mineral menopavze
Učinkovito spopadanje s težavami v menopavzi
Trpeti oblive ali sprejeti nadomestne hormone?

Prejšnji članekPomen diagnostike v ajurvedi
Naslednji članekPopečeni šparglji z rižem in solato

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj