Pomen diagnostike v ajurvedi

Ayurvedic face massage with oil on the wooden table in traditional style made by asian women.

V Indiji ajurveda uživa visok ugled zaradi svoje natančnosti, zanesljivosti in učinkovitosti. Ima celovit in na človeka osredotočen pristop k zdravju in bolezni ter uporablja sistematične diagnostične metode za razumevanje celostne in individualne narave pacienta in bolezni.

Po ajurvedi obstajajo različni dejavniki, ki so odgovorni za kakršnokoli bolezen, kot so nezdrava prehrana, neravnovesje v načinu življenja, mikrobiom v ustih, sezonske navade, duševna in čustvena stanja ter zunanji dejavniki, kot so okužbe, onesnaževalci okolja, pesticidi, onesnaževalci voda itd. Ti dejavniki povzročajo neravnovesje bioloških procesov delovanja z vidika sestave organizma, kar je glavni element za razširjenost in manifestacijo bolezni.

Protokoli diagnostike za pripravo individualnih terapij

Ajurveda temelji na dejstvu, da je sistematično diagnosticiranje bolezni ključ do oblikovanja natančnega individualnega protokola terapij. Včasih je namreč za iste simptome morda potreben drugačen pristop, saj se konstitucije posameznikov razlikujejo. Zato je diagnostična vedoželjnost terapevta zelo pomembna.

Pri celostni diagnostiki s protokoloma desetih korakov in osmih korakov prejmemo celotno sliko problema in lahko tako pripravimo posamezniku prilagojen protokol terapije.

Protokol desetih korakov

• Strukturni in funkcionalni pregled.
• Upoštevanje geografskega položaja obolele osebe.
• Upoštevanje moči obolele osebe.
• Upoštevanje posebnih podnebnih razmer, značilnih za razširjenost in prognozo bolezni.
• Pregled prebavnega sistema in presnovnega stanja.
• Pregled konstitucije energijskih vzorcev.
• Upoštevanje dejavnika starosti.
• Upoštevanje mentalnega in čustvenega stanja.
• Upoštevanje navad in rutin.
• Analiza prehranjevalnih navad in prehranjevalnih vzorcev.

Po izvedbi teh desetih korakov dobimo celostni pregled pacienta in bolezni z upoštevanjem vseh makro in mikro točk vezanih na pacienta.

Protokol osmih korakov

Gre za starodavno ajurvedsko orodje, ki se uporablja pri pregledu za razumevanje fizičnega, mentalnega in čustvenega stanja. Preko pulzne diagnoze pridobimo jasne informacije o posameznem energijskem označevalcu in stanju bolezni.

• Pogovor o barvi in vonju urina.
• Pogovor o barvi, vonju in konsistenci blata.
• Pregled jezika.
• Analiza glasu in govora.
• Analiza telesa z dotikom.
• Pregled oči.
• Analiza zgrajenosti celega telesa, moči, drže itd.

Kako so ajurvedski diagnostični protokoli videti v praksi

Individualizirano metodo diagnostike smo uporabili tudi pri 47-letnem pacientu, ki se je na nas obrnil zaradi rednih migrenskih glavobolov. Slednje je do pregleda blažil s protibolečinskimi tabletami.

Gospod je imel že nekaj let visok krvni tlak, bil je zelo utrujen in je težko zaspal. Pregleda z diagnozo smo se lotili s tremi glavnimi protokoli:

• Analizo telesa.
• Pogovorom.
• Fizičnim pregledom.

Preko teh orodij smo prejeli informacije o njegovi telesni konstituciji, obliki, vzorcih prehrane in življenjskem slogu. S pogovorom smo prejeli jasno sliko o njegovem življenjskem slogu, navadah, službi in družinski strukturi, kar je samo po sebi neposredno povezano z njegovimi trenutnimi težavami. S pomočjo pulzne diagnoze smo prejeli tudi informacijo o njegovi telesni temperaturi.

Pulzna diagnoza je starodavna metoda večdimenzionalne analize, ki vsebuje pregled s tremi prsti na desni roki pacienta in levi roki pacientke, ter temelji na aktivnih energijskih kanalih spola. S to metodo smo lahko določili telesno in duševno konstitucijo pacienta in tako ugotovili, kateri biomarkerji so aktivni in se trenutno spreminjajo.

Analiza je pokazala, da je kakovost njegove prebave in absorpcije precej nizka, kar je slabo vplivalo na njegov imunski sistem. Neuravnoteženi biomarkerji so imeli vpliv tudi na njegove telesne sisteme, kot so prebavila ter srčno-žilni, endokrini in živčni sistem. Skozi diagnozo njegovega pulza smo tudi zaznali, da skoraj vse jemlje osebno, od službe do družine, zaradi česar je njegov um poln in težak ter je čustveno razočaran, jezen in žalosten. Kar je ključna točka za manifestacijo glavobolov in visokega krvnega tlaka.

S celovitim pregledom smo ugotovili, da ne gre samo za glavobole in krvni tlak; gre za jasno psihosomatsko prezentacijo, pri kateri je bilo že veliko sistemov prizadetih.

Pacientu smo nato oblikovali individualen terapevtski protokol, s katerim smo uspeli umiriti migrenske glavobole in znižati krvni tlak. Gospod je bil ponovno energičen, bolj aktiven in zadovoljen.


Preberite tudi:
Zakaj ajurveda v tem norem času?
Ajurveda o hormonalnem neravnovesju
Kako ajurveda razume imunski sistem?

Prejšnji članekOdprto pismo Vladi RS glede sprememb Mednarodnega zdravstvenega pravilnika
Naslednji članekAkne v menopavzi?
Vaidya Ajil je končal fakulteto ajurvedske medicine na Univerzi Kannur. Prejel je nacionalno štipendijo RAV, indijskega ministrstva AYUSH, v Kayachikitsi (splošna medicina). Študiral je Nadi pareeksho (avtentično tradicionalno pulzno diagnostično metodo) pri svojem guruju dr. Jayant Deopujari iz Nagpurja, Maharaštra, Indija. Prav tako je končal podiplomsko diplomo in magisterij (MSc) iz znanosti o jogi na državni Univerzi Tamil Nadu. Zadnjih sedem let živi in izvaja ajurvedo v Sloveniji. V MAHA centru izvaja ajurvedsko diagnostiko.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj