Vaš obraz pove, kako sladkosnedi ste

Več ko je sladkorja v vaši krvi, starejši boste videti.

Znanstveniki so opravili zanimiv poskus. Najprej so testirali raven krvnega sladkorja pri približno 600 moških in ženskah, starih od 50 do 70 let. Zatem so vse udeležence poskusa fotografirali. Te fotografije so pokazali drugi skupini ljudi, ki fotografiranih oseb niso poznali. Zaprosili so jih, naj na osnovi fotografij ocenijo starost oseb.

Osebe z višjimi ravnmi krvnega sladkorja so se vprašanim brez izjeme zdele starejše. Znanstveniki so celo ugotovili visoko korelacijo v odgovorih – z vsakim dodanim mmol/l krvnega sladkorja je bila oseba videti starejša za pet mesecev! Pri tem sploh ni bilo nujno, da je bil človek sladkorni bolnik.

Zakaj nas sladkor postara?

Tako očiten rezultat je posledica mehanizma presnove sladkorja v telesu. Sladkor v krvi se namreč veže na protein in ustvarja škodljive nove molekule, ki jim pravijo napredni glikacijski končni produkti (advanced glycation end products – AGE).
V tem procesu sta prvi na udaru prav temeljni beljakovini – kolagen in elastin –, od katerih sta odvisna videz ter kondicija kože in drugih tkiv. Ko se glukoza poveže z kolagenom in elastinom, postane trda in manj prožna, kar prispeva k nastajanju gub. AGE-molekule motijo tudi nastajanje novega kolagena in elastina, kar položaj še poslabša in povzroči pospešeno staranje vseh tkiv v telesu.

Poleg tega, kar vidimo na površju (starostne pege, pigmentacija, gube, trda koža …), pomanjkanje kolagena in elastina ter sprememba strukture drugih proteinov, ki jih povzročajo AGE, prizadeneta tudi oči, živčevje, sklepe, mišice …

Kako zmanjšati nastajanje AGE-molekul in upočasniti staranje?

Več glukoze – več AGE-molekul. Torej je glavni ključ do zmanjšanja razdejanja, ki ga ustvarjajo AGE-molekule, obvladovanje ravni sladkorja.

To je mogoče doseči na več načinov:

  1. Uživajte živila z nižjim glikemičnim indeksom. Namesto moke in sladkorja naj bo v vaših živilih več semen in oreščkov, zdravih maščob in vlaknin.
  2. Kar se da omejite uživanje sladkorja. Jedi sladkajte s stevijo in kompleksnimi sladkorji (suho sadje, javorjev sirup …), ki počasneje dvigajo raven glukoze v krvi.
  3. Uživajte začimbe, ki upočasnjujejo dviganje ravni sladkorja in preprečujejo glikacijo. (Hrani in pijačam dodajajte cimet, piment, ingver, lovor, pehtran, kurkumo, kumino, origano …).
  4. Ohranjajte zdravo telesno težo (raziskave so pokazale, da lahko prevelika telesna teža ali prevelik obseg pasu pospešijo tvorbo AGE-molekul).
  5. Povečajte vnos antioksidantov (med najboljše sodijo začimbe, kakav, temna čokolada, zeleni čaj, sadeži acai, aronija, jagode goji …).
  6. Uživajte vitamine skupine B (raziskave so pokazale, da vitamina B1 in B6 pomagata zavirati tvorbo AGE-molekul).
  7. Kožo negujte z naravnimi izdelki, saj vsebujejo naravne antioksidante, ki zavirajo tvorbo AGE-molekul v koži. Zrela koža je zelo hvaležna, če ji dodajate hialuronsko kislino in kolagen.

Recepti za zdravo sladkanje

Dva predloga za sladke užitke brez sladkorja:

Piškoti za dobro presnovo

Smuti bovla vroče čokolade brez dodanega sladkorja

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj