Poznate vse odtenke čokolade?

black and white chocolate on dark wooden background

Kdaj je čokolada zdrava hrana in kdaj nepotrebna obremenitev telesa? Odgovor se skriva v drobnem tisku.

Kakav poživlja, deluje kot naravni antidepresiv, izboljšuje koncentracijo, vsebuje več železa kot rdeče meso in več magnezija kot najbolj zdrava zelenjava. Samo 50 gramov kakava pokrije dnevne potrebe po manganu, 65 odstotkov potreb po magneziju, polovico potreb po železu in fosforju ter tretjino potrebnega cinka in kalija. Kakav je hkrati v samem vrhu najboljših antioksidantov na tem planetu. Poleg tega ima zelo nizek glikemični indeks. Skratka – čudovito živilo. Zakaj nam ga torej branijo?

Težava je v tem, da je kakav v večini primerov le majhen dodatek h kopici problematičnih snovi. Ali ste vedeli, da je v klasični mlečni čokoladi le desetina kakava, za devet desetin pa je mleka v prahu, sojinega lecitina, sladkorja, umetne arome vanilje …? Da se čokolade poleti ne bi topile, jim pogosto dodajajo obdelane (hidrogenirane ali esterificirane) maščobe, ki se topijo pri višjih temperaturah in sodijo v sam vrh slabih maščob. Poleg tega je konvencionalno pridelani kakav pogosto podvržen škropljenju, zato utegne biti obremenjen s težkimi kovinami in z ostanki pesticidov.

Pri ekoloških čokoladah uživamo kakav z višjo vsebnostjo antioksidantov, prihranjene so nam težke kovine, varni pa smo tudi pred lecitinom iz gensko spremenjene soje. Več ko je takega kakava v končnem izdelku, bolje je za nas.

Kako izbrati?

Zdrave izbire se začnejo pri izdelkih, v katerih ima kakav več kot polovičen delež. Ko boste vzljubili čist in močan okus kakava, začnite dvigovati koncentracijo. Čokolade s 70-odstotnim deležem kakava imajo še vedno zelo poln okus … Taka čokolada je primerna tudi za diabetike, saj vsebuje majhen delež sladkorja, zaradi česar je njen glikemični indeks neproblematičen. Obvezno tudi preverite, kakšen emulgator vsebuje čokolada. Sončnični lecitin je veliko boljša izbira kot sojin lecitin. Večina čokolad vsebuje umetno aromo vanilje, saj je naravna predraga. Bodite pozorni, ali na ovojnini piše aroma vanillin (umetna, sintezno pridobljena aroma) ali naravna aroma vanilje. Tudi pri izbiri sladkorja je veliko možnih odtenkov.

Koliko antioksidantov je v čokoladi?

Leta 2012 je Evropska komisija potrdila uporabo zdravstvene trditve: »Kakavovi flavonoli pomagajo ohranjati prožnost žil, kar pripomore k normalnemu pretoku krvi.« Na izdelku je lahko ta trditev navedena samo v primeru, če lahko z izdelkom zaužijemo vsaj 200 miligramov kakavovih flavonolov na dan. Žal pa količina kakava ni samodejno zagotovilo, da boste zaužili dovolj antioksidantov, saj na to vpliva tudi način pridelave in predelave kakavovih zrn. Presna zrna in presni kakav vsebujejo veliko več antioksidantov kot obdelani. Ekološki kakav je tudi prehransko bogatejši kot tisti, ki je bil pridelan konvencionalno. Seveda pa obstajajo tudi razlike med posameznimi sortami kakava.

Je čokolada poživilo?

Kakav vsebuje kofein in teobromin, ki sta poživili. V 100 gramih kakava v prahu je približno 230 miligramov kofeina in 2057 miligramov teobromina. Če preračunamo: v 100 gramih temne čokolade, ki vsebuje 35 gramov kakava, je 80 miligramov kofeina, kar je primerljivo s skodelico kave oziroma s 355 mililitri kola ali energijske pijače. Zato velja biti pozoren, saj lahko večerno uživanje večjih količin kakava ali čokolade, podobno kot v primeru kave ali pravega čaja, zmoti spanec.
Več o odtenkih čokolade preberite v članku Pozor, niso vse čokolade enake.

Vodič skozi odtenke

• V beli čokoladi ni kakava, vsebuje samo kakavovo maslo.
• V mlečni čokoladi je kakava le 10 odstotkov. Na ovojnini pogosto zapišejo, da vsebuje 30 odstotkov kakava, saj številki prištejejo še kakavovo maslo.
• Temne čokolade vsebujejo najmanj 35 odstotkov kakava oziroma 50 do 80 odstotkov kakavovih delov.

Prejšnji članekZakaj je vreča prazna?
Naslednji članekOžeti od nesmisla? 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj