Fermentirana živila za več vitalnosti

a set of fermented food great for gut health - top view of glass bowls against grunge wood: cucumber pickles, coconut milk yogurt, kimchi, sauerkraut, red beets, apple cider vinegar

Vitalnost telesa je za modernega človeka ključnega pomena. Biti vitalen je pojem, ki označuje dobro fizično in mentalno počutje, odsotnost bolezni in življenjsko energijo, ki nam omogoča doseganje zastavljenih ciljev in želja. Ampak zakaj omenjamo ob vitalnosti fermentirana živila? Kako so fermentirana živila povezana z doseganjem vitalnosti človeškega telesa?

Fermentirana živila so že dolgo del človeške prehrane. V osnovi se postopek fermentacije živil izkorišča za izboljšanje okusa osnovnih živil, izboljšanje dostopnosti hranil in za naravno konzerviranje živil. Fermentacijo povzročajo mikroorganizmi ali kompleksne dušikove snovi (encimi) rastlinskega ali živalskega izvora, ki presnavljajo sladkorje v živilih. Pri tem se tvorijo različne snovi, ki dajejo fermentiranim živilom značilen kiselkast okus, aromo, barvo, teksturo in živila varujejo pred kvarjenjem. Glavni produkt fermentacije, ki daje fermentiranim živilom daljšo obstojnost, je desnosučna mlečna kislina (L+), ki preprečuje mikroorganizmom, da bi povzročili kvarjenje živil.

Fermentirana živila krepijo telo

Učinkov fermentiranih živil na zdravje se dolgo časa nismo zavedali, v današnjem času pa njihova uporaba v zdravi in uravnoteženi prehrani vedno bolj pridobiva na veljavi. Glavne zdravju koristne lastnosti fermentiranih živil so:

 • visoka biorazpoložljivost vitaminov in mineralov;
 • visoka vsebnost mlečno-kislinskih mikroorganizmov, ki so pomemben del zdravega črevesnega mikrobioma;
 • lažja prebavljivost ogljikovih hidratov in beljakovin;
 • izboljšane organoleptične lastnosti živil (svežina živil, okus, aroma, tekstura).

Vse naštete lastnosti fermentiranih živil pripomorejo k:

 • zmanjšanju vrednosti holesterola v krvi;
 • povečanju moči imunskega sistema;
 • zaščiti pred patogenimi mikroorganizmi;
 • preprečevanju razvoja rakavih celic;
 • zmanjševanju verjetnosti za razvoj osteoporoze, diabetesa tipa 2, debelosti, prehranskih alergij, ateroskleroze in povišanega krvnega pritiska.

Glavne spojine, ki nastanejo v procesu fermentacije in so zaradi svojih zdravju koristnih učinkov v znanstvenem krogu najbolj preučevane, so desnosučna mlečna kislina (L+), bioaktivni peptidi in eksopolisaharidi. Fermentirana živila so odličen vir biorazpoložljivih vitaminov, prevladujejo predvsem vitamin C in vitamini B-kompleksa. Vsa našteta hranila vplivajo na krepitev in ohranjanje zdravja človeških celic, črevesnega mikrobioma in črevesne sluznice.

Fermentirana živila vplivajo tudi na vitalnost duha

Do sedaj smo govorili o tistemu delu definicije vitalnosti, ki pravi, da je del vitalnosti odsotnost bolezni in dobro fizično počutje. Kaj pa področje mentalnega zdravja in življenjske motivacije, ki dopolnjuje zdravo telo?

Tukaj se v ospredje postavi vpliv mlečnokislinskih mikroorganizmov, ki so del uravnoteženega mikrobioma. S preučevanjem pomena črevesnega mikrobioma smo ugotovili, da so črevesne bakterije tesno povezane z delovanjem možganov in imajo pomembno vlogo pri proizvodnji hormona serotonina in γ-aminobutanojske kisline oz. γ-aminomaslene kisline (skrajšano GABA). Serotonin in GABA sta živčna prenašalca (nevrotransmiterja) in imata v človeškem telesu pomembno nevromodulatorno vlogo pri blaženju stresa in izboljšanju počutja oz. razpoloženja, izboljšata pa tudi kakovost spanja in kognitivne funkcije možganov.

Vsi omenjeni zdravju koristni učinki fermentiranih živil potrjujejo, da so fermentirana živila eden od ključnih elementov, kako priti do telesne vitalnosti. Naredite svojemu telesu uslugo in za zajtrk ali večerjo pojejte fermentiran mlečni izdelek (probiotični jogurt, kefir, kislo mleko), za kosilo pa si privoščite kislo repo ali kislo zelje in tako z zdravo prehrano poskrbite za svojo vitalnost.


Preberite tudi:
Fermentirana semena kapucink
Fermentiran česen
Fermentirane limone

Če se želite naučili izdelave lastnih fermentiranih pripravkov, vabljeni k ogledu spletnih delavnic na Delavnice.zazdravje.net.

Vas zanimajo naravne rešitve za povečanje vaše vitalnosti? Prelistajte knjige iz spletne knjigarne Zazdravje.net.

Prejšnji članekTrajnostni razvoj ni več mogoč, le še trajnostni umik
Naslednji članekKurkuma – vsestranska naravna rešitev za mnoge tegobe

6 KOMENTARJI

 1. Hvala za pojasnilo. V mislih sem imela bolj zelenjavo, ja – npr. kislo zelje in kislo repo – ce ju kupis v trgovini, na njiju pise ‘pasterizirano’. Skrbi me, da s tem postopkom unicijo skoraj vse dobrega, kar naredi fermentacija … ?

  • S pasterizacijo se uničijo toplotno občutljivi vitamini, kot je npr. vitamin C. Sicer pa fermentacija predvsem naredi živilo lažje prebavljivo, ker ga mikroorganizmi “obdelajo”, še preden pride do našega črevesja – in to se s pasterizacijo ne more uničiti. Kislo zelje in kislo repo dostikrat tudi kuhamo oz. dušimo – torej ju tudi pasteriziramo, a imamo še vedno od njiju veliko koristi.
   Če kislo zelje najraje uživate sveže, da je bogato tudi z vitamini, pa ga raje kupite od kakšnega kmeta ali na tržnici (ali ga kisajte sami).

  • Če imate v mislih mlečne izdelke, je postopek takšen, da najprej pasterizirajo mleko in potem vanj vnesejo fermente – torej fermentirani izdelki niso več naknadno pasterizirani. Pri fermentiranju zelenjave pa že sama fermentacija deluje kot konzerviranje in zato dodatno pasteriziranje ni potrebno.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj