Kurkuma – vsestranska naravna rešitev za mnoge tegobe

Kurkuma nam lahko pomaga pri toliko zdravstvenih težavah, da jo je že skoraj nujno imeti vedno doma. Vsekakor pa moramo najprej spoznati več o njenem načinu delovanja in tudi, kako jo pravilno uporabljati, da bomo od tega zlatorumenega bogastva res kaj imeli.

Najprej naštejmo le nekaj glavnih področij, kjer kurkuma lahko pomaga: varuje vse sluznice v telesu, preprečuje težave z žolčnikom, pomaga pri presnovi škrobov (krompir, riž , testenine …), s čimer razbremenjuje trebušno slinavko (pomembno za sladkorne bolnike!), zavira vnetja in deluje protibolečinsko (revmatska obolenja ipd.), varuje možgane …

Najbolj aktivna učinkovina v kurkumi je kurkumin, ki pa ga je v kurkumi le nekaj odstotkov, zato si z uporabo kurkume v prehrani lahko pomagamo le pri blažjih zdravstvenih stanjih. Poleg tega je kurkumin potrebno aktivirati, kar storimo s toploto in piperinom iz sveže mletega popra (priporočamo ogled video recepta Kurkumino začimbno maslo).

Če želimo kurkumin uporabiti za bolj resne težave, pa ga je dobro jemati izoliranega in aktiviranega v standardiziranih pripravkih.

Kurkumin zelo dobro “pospravlja” možgane, saj preprečuje nalaganje aluminija. Poleg tega pomaga pri Alzheimerjevi bolezni, saj je to v osnovi vnetna bolezen, kurkumin pa zdravi vnetja. S pomočjo kurkumina tudi zmanjšujemo depresivna stanja. O tem lahko več preberete v knjigi Kako ohraniti možgane.

S količinami kurkume v dnevni prehrani vsekakor ne pretiravamo, saj lahko po nepotrebnem vzdražimo žolčnik. Najbolje jo je uporabljati vsak dan po malem, pravilno pripravljeno.

Več o vsem tem je Sanja Lončar povedala v oddaji Zeliščarnica na Radiu Maribor.

Prisluhnite 1. delu!

Prisluhnite 2. delu!


Bolj poglobljeno smo o kurkumi pisali v knjigi Ščepec rešitve.

Če imate raje video predstavitve, pa vabljeni k ogledu delavnice Naravne rešitve za hitrejše možgane in boljšo spolnost, kjer je prav tako izpostavljena uporaba kurkume.

Prejšnji članekFermentirana živila za več vitalnosti
Naslednji članekVarne protivirusne rešitve

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj