Neizogibno vneta ritka?

Diaper change. Mother cleaning buttocks of newborn baby with wet wipes

Ste tudi vi prepričani, da je plenični izpuščaj neizogiben in običajen pojav?

Večina se nas s kremo za ritko prvič sreča v porodnišnici. Presenetilo me je, da jo uporabljajo rutinsko, celo preventivno, in to po vsakem previjanju novorojenčka. Je res potrebno toliko mazanja? Že takoj po rojstvu? Ali v resnici ne gre brez nje? Bila sem novopečena mamica brez odgovorov na številna vprašanja.

Že iz porodnišnice z vneto ritko

Že po enem samem dnevu bivanja na tem svetu se je pri novorojenčku pojavil plenični izpuščaj, in to kljub mazanju s kremo. Rdeča ritka pri mojem novorojenčku?! Že? Začuda so v porodnišnici uporabljali ekološke pleničke, zato sem bila toliko bolj prepadena, zaradi vnetja. Osebju se to ni zdelo nič nenavadnega: »Tako pač je,« so mi pojasnili. Je to današnji standard? Da je vneta ritka od prvega dne življenja nekaj normalnega? Smo tako zelo moderni in to sodi zraven?

Takrat še nisem vedela, da vse ekološke plenice niso enake kakovosti (in neoporečne). Tudi tega ne, da kreme, ki vsebujejo parabene in številne umetne snovi, ne morejo izboljšati stanja.

Nebogljeno bitjece, pri katerem koža še nima izgrajene zaščitne pregrade, začne svoje civilizirano življenje v plenički, prepojeni s kemikalijami, ki mu prek kože v telo sprošča strupene snovi. Nato ga za lajšanje stanja mažemo z nepotrebnimi kremami. Kako zmedeno in nelogično, vendar še kako resnično. Tri leta vsak dan, za vseh približno 4000 plenic, kolikor jih otrok porabi v tem obdobju. Si lahko predstavljate, da obstaja rešitev, ki vas odreši obojega – krem in vnete ritke? Za vedno.

Smo se kdaj vprašali, kaj vsebujejo plenice za enkratno uporabo, da povzročajo taka vnetja? Ali so te snovi zapisane na embalaži ali deklaraciji? Ne, niso. Ker proizvajalci niso zakonsko zavezani k temu, skrivajo tudi postopke izdelave in uporabljene surovine.

Ko vemo, nam tudi »pametna plenička« ne pride več do živega!

Vse več se nas zaveda te problematike!

Žal pomisleke številnih mamic vse prevečkrat preglasijo kričeči oglasi korporacij, ki izdelujejo klasične plastične pleničke, izdelane iz nafte in drugih umetnih snovi. Kot čudo razvoja nam ponujajo celo »pametne pleničke«, ki v zameno za Wi-Fi sevanje na dojenčkovem trebuščku staršem sporočajo, kdaj je otrok lulal ali kakal. Sprašujem se, kje je pamet pri razvijalcu, da to najobčutljivejše bitje zgolj v imenu razvoja izpostavlja genotoksičnemu in rakotvornemu sevanju. Interesi kapitala, prioritete posameznikov in nevednost ter na drugi strani skepticizem do ekoloških izdelkov in njihovih višjih cen pomembno vplivajo na naše izbire. Toda zdaj veste! Ko enkrat vemo, se ne moremo več sprenevedati – niti ob naslednji (pre)glasni reklami za plastične ali »pametne« plenice.

Testiranja in certifikati so edino zagotovilo, da gre za zdravo plenico!

Testiranje Francoske agencije za hrano, okolje in javno zdravje (ANSES), ki je potekalo med letoma 2016 in 2018, je pokazalo, da kar 23 dobro znanih znamk plenic za enkratno uporabo vsebuje približno 60 za zdravje spornih snovi. (Nikoli niso razkrili, za katere znamke gre.) Te škodljive snovi niso pomembne samo zaradi trenutnega negativnega vpliva, kot je plenični izpuščaj, ampak se nabirajo v telesu in dolgoročno povzročajo zdravstvene težave. (Objavljeno v časopisu Le Monde).

Plenični izpuščaj ne sme biti nekaj normalnega, na kar smo kot družba navajeni. Tudi kreme za ritko ne bi smele biti stalnica. Njihova uporaba je ob uporabi kakovostnih, certificiranih ekoloških plenic, naj so pralne ali tiste za enkratno uporabo, povečini nepotrebna. Vneta ritka ni usoda, ampak posledica slabe izbire!

Vse ekološke plenice za enkratno uporabo niso tudi resnično ekološke!

Po kakovosti izstopajo ekoplenice za enkratno uporabo iz naravnih bioobnovljivih materialov, ki imajo certifikat OEKO-TEX® STANDARD 100.

Plenice Eco by Naty, ki so med ekološkimi plenicami vodilne v svetovnem merilu, se edine ponašajo tudi s prestižnim cerifikatom »OK biobased« neodvisne organizacije Vincotte. Tudi ta proizvajalec se je odzval na ugotovitve ANSES-a in ga ob odkritju šokantnega stanja na trgu plenic podprl pri prizadevanju za poostritev evropske zakonodaje REACH za plenice.

Naty je sočasno predstavil ugotovitve svojih neodvisnih laboratorijskih testiranj na prisotnost več kot 200 kemikalij v Eco by Naty plenicah. Pohvalno, kajti ne vsebujejo niti ene sporne snovi!

Kako še lahko umirimo vneto ritko

Če otroku oslabi imunski sistem, poleg kakovostnih ekoloških plenic uporabljajmo tudi certificirano naravno ekološko kozmetiko za ritko, denimo znamke Eco by Naty, Weleda ipd. Neodvisno od izbire plenic včasih vnetje ritke nastopi zaradi dolgotrajne ali ponavljajoče se virusne/bakterijske okužbe, lahko pa tudi zaradi kake kronične bolezni. Taka krema za ritko lahko poleg negovalnih snovi vsebuje še zdravilno učinkovino, cinkov oksid, ki bo preprečila ali odpravila plenični izpuščaj.

V primeru bolezni lahko otrokov imunski sistem dodatno podpremo s kakovostnim probiotikom, kot sta Multi EM ferment in Bactoflor za otroke.

Pralne plenice

Ena od rešitev je tudi pralna plenica, ki pa mora biti nujno iz ekološkega bombaža ali ekološkega bambusa, kar mora izkazovati tudi certifikat GOTS ali IVN BEST.

Pomembno je tudi to, da pri pranju ne uporabljamo konvencionalnih pralnih praškov, ki bodo plenice prepojili z novim odmerkom kemikalij. Raje izberimo ekološka pralna sredstva s certifikati za občutljivo kožo, mehčalec pa naj raje zamenja alkoholni kis.

Kaj vse je v plenicah za enkratno uporabo?

Rakotvorni policiklični aromatski ogljikovodiki. Rakotvorni dioksin. Za ledvice in jetra nadvse škodljivi alergeni ftalati. Butil hidroksitoluen, ki povzroča vnetja in poškodbe jeter. Hormonski, imunski in genetski motilec – fungicid tributiltin. Ostanki drugih pesticidov. Dražilne in alergene dišave. Klor kot belilo. Parabeni kot konzervansi. Barvila, ki vsebujejo težke kovine, obenem pa dražijo kožo. Celo nanodelci. Vse to lahko vsebujejo plenice za enkratno uporabo, žal tudi nekatere ekološke plenice za enkratno uporabo. Te snovi izvirajo iz oporečnih osnovnih surovin ali pa so dodane namerno (dišave, klor).

 

Prejšnji članekOzadje zgodbe z naslovnic: novi korona virus
Naslednji članekŠvicarji na referendum za trajnostno kmetijstvo

1 komentar

  1. Mi smo enkrat imeli ob uporabi Pampersa (to je bilo prvič da smo ga dali gor) takšno preobčutljivost, da je neverjetno glede na to da ni bila gor niti dve uri. Od takrat nikoli nismo več dali te plenice, prestudirali smo kaj dat na rito in nikoli nismo imeli več nobenega osipa na ritki zaradi preobčutljivost ali vnetja in podobno. Pomagalo nam je HLADNO stisnjeno domače oljčno olje, tisto, ki diši po travi, kasneje pa, kadarkoli je imela dlje plenice, smo prebrisali z navadnim oljčnim oljem, domačim seveda in pikice enostavno ne nastanejo oz. če se nekaj kaže kot da bo nastalo, ne nastane. Pomaga tudi pri trdem blatu, namazes rito. To mi je povedala ena mamica štirih otrok še v bolnišnici. Od takrat smo uporabljali plenice Violeta (ena serija je bila zanič, ostale pa super, nikoli mokro na koži – kar je sicer slabo za odvajanje od plenic ampak res dobro da ni izpuščajev).

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj