Imate tudi vi »podivjanega« otroka?

Girl Having Argument With Mother At Candy Counter In Supermarket

Večina otrok zaužije ogromno sladkorja, predvsem s sladkanimi pijačami in prigrizki. Ste vedeli, da pol litra kole vsebuje dvanajst kockic sladkorja? Da 200 mililitrov sladoleda vsebuje šest žličk, najbolj priljubljeni čokoladno-lešnikovi namazi pa kar od 45 do 60 odstotkov sladkorja?

Morda menimo, da bo otrok s sladkorjem prišel do energije, v resnici pa v telesu povzroča kaos, ki se kaže kot hiperaktivnost, živčnost in nenehno slabšanje koncentracije. Umetna barvila in arome te težave dodatno poslabšajo. Raziskave, opravljene v ameriških zaporih, so pokazale, da se agresija zapornikov zmanjša sorazmerno z omejitvijo dostopa do belega sladkorja in moke (več o tem v prispevku Babice, ne vzgajajte kriminalcev!).

Če želite umiriti svoje male divjake, torej najprej spremenite njihovo prehrano. Sladkane pijače naj zamenja voda, limonada ali domači kompot. Če so živčni in bi ves čas nekaj grizljali, pripravite svežo pokovko iz ekološke koruze. Dobra strategija je tudi pečeni kostanj. Kostanj je sladek, vseeno pa telesa ne zakisa, ampak doseže prav nasprotno – spodbuja razkisanje in nas oskrbi s številnimi koristnimi snovmi. Poleg tega lupljenje zahteva koncentracijo in pozornost.

Pot do bolj umirjenega otroka je zelena: več vlaknin, več zelenjave in več narave! Oreščki in suho sadje so že pregovorno »študentska hrana«.

Na otrokovo zbranost in umirjenost lahko vplivamo tudi z nekaterimi prehranskimi dopolnili. Ker pri otrocih pogosto ne vemo, česa jim pravzaprav primanjkuje, je najvarnejše posegati po sistemskih dopolnilih, ki na celični ravni dvigajo energijo in krepijo regenerativne moči.

Med taka sistemska dopolnila spada tudi koencim 1 ali NADH. Raziskave so pokazale, da ima dobre učinke pri motnjah pozornosti, hiperaktivnosti in depresiji. Ker NADH dokazano spodbuja naravno tvorjenje dopamina in serotonina, pomaga tudi pri premagovanju odtegnitvenega sindroma – kadar denimo otrokom omejimo dostop do svetovnega spleta.

Na boljše delovanje možganov je mogoče vplivati tudi z dodajanjem omega-3 maščobnih kislin, saj zmanjšujejo oksidativni stres in pospešujejo delovanje naših notranjih »telekomunikacijskih sistemov«. Pomembno je izbrati čiste izdelke, ki niso oksidirani in ne vsebujejo ostankov težkih kovin.

Med prehranskimi dopolnili, ki vplivajo na koncentracijo in zbranost, imajo pomembno mesto še vitamini skupine B. Otrokom seveda ne gre dati »pivca za živce«, zagotovo pa jim bo koristil pivski kvas ali kaka druga naravna oblika tega vitamina.

Kako NADH vpliva na dvig koncentracije, so preverjali na prostovoljcih, ki so jim s 24 urami nespanja najprej povzročili utrujenost in upad kognitivnih zmogljivosti, zatem pa so preverjali, ali lahko stanje izboljšajo s prehranskimi dopolnili. Ena skupina je prejemala placebo, druga pa NADH. Prostovoljci so ob pomoči tega prehranskega dopolnila pri preverjanju vidnih zaznav, sposobnosti reševanja matematičnih nalog in hitrosti reševanja problemov dosegli štirikrat boljše rezultate.


Preberite tudi:

Voda – preprosta pot do zdravja otrok

Zakaj je vsak tretji otrok predebel?

Prejšnji članekPozdravljen, december!
Naslednji članekSlabo razpoloženje in tesnoba – več kot le slaba volja

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj