Slabo razpoloženje in tesnoba – več kot le slaba volja

chronic fatigue syndrome. Young woman tired. Depressed girl sitting on the floor, gray background

December 2020 – Letošnja situacija je vsekakor razlog za očitno povišanje primerov slabega razpoloženja, nemira, živčnosti in tesnobe. Številne družine so prizadete zaradi finančne stiske in pomanjkanja prostora, po svetu je naraslo povpraševanje po ločitvenih odvetnikih.

Seveda je slaba volja sem in tja nekaj povsem normalnega, a problem se pojavi, ko ta vztraja in preide v tesnobo, otožnost, izgubo motivacije in celo začne škoditi našemu zdravju. Ne spimo več dovolj, upade naš libido, nimamo koncentracije, apetit se močno zmanjša (lahko pa tudi škodljivo poveča), v skrajnih primerih pa pride tudi do izgube volje do življenja nasploh.

Nekateri nevrotransmiterji, kot so noradrenalin, dopamin in serotonin, igrajo ključno vlogo kot biokemični vzroki pojava kronično slabega razpoloženja. Raven teh hormonov je pri potrtih ljudeh običajno zelo nizka, zaradi tega pa so zmanjšane tudi njihove funkcije. Neuravnotežene ravni noradrenalina, dopamina in serotonina med drugim povzročajo previsok/prenizek krvni tlak, previsok/prenizek srčni utrip, razburjenost, nemir, zaspanost in vsesplošno utrujenost, diarejo ali zaprtje, izčrpanost in na sploh pomanjkanje energije. Poleg serotonina je noradrenalin eden najpomembnejših »hormonov za srečo«. Poživlja možgane, predvsem pa spodbuja sposobnost zaznavanja, motivacijo in energijo. Novejše raziskave so pokazale, da v stresnih situacijah noradrenalin izboljšuje miselno zbranost ter celo poskrbi za optimizem in evforijo. Temu nevrotransmiterju se lahko zahvalimo, da se še posebno intenzivno spominjamo veselih dogodkov ali močnih čustev.

NADH ali koencim Q1 stimulira nastanek teh hormonov. Za primer vzemimo dopamin. V možganih nam lahko primanjkuje kofaktorja, potrebnega za delovanje encima, ki je odgovoren za sintezo dopamina. Za nastanek tega kofaktorja je nujno potreben NADH, obenem pa aktivira tudi sam encim. Tako NADH preko različnih poti dejansko vpliva na raven hormonov v naših možganih. S tem pa izboljšuje duševno počutje in zvišuje splošno odpornost na stres.

Ker je NADH zelo nestabilna snov, se hitro prične izgubljati. Le patentirana stabilizirana oblika NADH je dovolj stabilna in zagotavlja razpoložljivost vsebovanega NADH v optimalni količini.

Kaj lahko sami naredimo za boljše razpoloženje?

• Poskušajte biti v družbi, čeprav se vam zdi, da bi vam bolj prijala samota. Čeprav je trenutno druženje močno omejeno, poskušajte ostajati s prijatelji in širšo družino v stikih vsaj preko telefona, video klicev in socialnih omrežij.
• Ukvarjajte se s športom, saj gibanje prav tako sprošča hormone, ki pozitivno vplivajo na naše razpoloženje. Pojdite v naravo, dihajte sveži zrak. Vzemite si čas zase, počnite kaj ustvarjalnega in sproščujočega. Preberite zanimivo knjigo, ustvarjajte v kuhinji.
• Poskrbite za svoj videz in ne ostajajte cel dan v pižami, četudi delate od doma. Cel dan se boste počutili bolje.
• Ne zastavljajte si previsokih ciljev, saj boste še bolj potrti, če jih ne boste dosegli. Pri načrtovanju ciljev bodite zmeraj realni. O svojih težavah govorite z osebami, ki jim zaupate.
• Poskrbite za hormonsko ravnovesje. Nihanje hormonov skozi različna življenjska obdobja je sicer normalno, izogniti pa se je potrebno tistim nihanjem, ki jih povzročijo alkohol, kontracepcijske tabletke, stres, pomanjkanje gibanja in slaba prehrana. Kot že omenjeno, lahko sintezo hormonov, ki pozitivno vplivajo na naše razpoloženje, pospešimo z uživanjem NADH.
• Prehrana: zmanjšajmo vnos alkohola, kofeina, sladkorja in živalskih beljakovin. Na pozitivno pot nam bo pomagal povečan vnos zelenjave, sadja, lanenih semen, stročnic, oreškov in rib – zelo pomembne so namreč omega-3 maščobne kisline (DHK dokazano prispeva k vzdrževanju normalnega delovanja možganov).

Če se tudi vi soočate s slabim razpoloženjem, razdražljivostjo ter upadom koncentracije in motivacije, je vredno upoštevati zgoraj napisane nasvete ter telesu zagotoviti zadostno količino NADH.


Preberite več o tej temi:

Tudi tesnoba in depresija izvirata iz črevesja
Doping za celice?
Bližnjice do več energije
Sezonska ali zimska depresija

 

 

 

Prejšnji članekImate tudi vi »podivjanega« otroka?
Naslednji članekZloraba statistike za ustvarjanje tesnobe

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj