Hormonski motilci običajni tudi v kozmetiki za otroke

484
Cute smiling little girl applying cream
Hormonski motilci se v telesu obnašajo podobno kot naravni hormoni, njihovo delovanje pa precej zmotijo. Po desetletjih njihove uporabe v različnih izdelkih vsakdanje uporabe, vključno s kozmetiko, danes že čutimo posledice. Na žalost jih še vedno pogosto srečujemo tudi v kozmetiki za otroke.
Da gre za resnično veliko težavo, je to leto priznala tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), ki je hormonske motilce označila kot „globalno grožnjo“ za naš planet. Pa si oglejmo, s čim vse jih danes že povezujemo. Zmanjšana kakovost semenske tekočine, nenormalen razvoj spolnih organov pri dečkih, hormonsko pogojene vrste raka (rak dojke, prostate, mod), nastop prezgodnje pubertete pri deklicah se v zadnjih desetletjih pojavljajo vedno pogosteje.

Ali je otroška kozmetika varna?

Morda bi se na prvem mestu vprašali, ali to otroci sploh potrebujejo. Drugo pomembno vprašanje pa je, kaj uporablja mama. Vsi kozmetični pripravki so neke vrste hrana, ki jo prek mamice redno uživa tudi razvijajoči se otrok v maternici, zato je zelo pomembno, katere izdelke ženska uporablja med nosečnostjo.

Nežno le z naravo

Če kozmetike ne izdelujete sami, je edini resnično varen nakup certificirana organska kozmetika. Na trgu je tudi na tem področju zaslediti vedno večjo gnečo, za svoj delež se tepejo celo najbolj znane konvencionalne znamke, ki na nekaterih svojih izdelkih s ponosom pišejo, da ne vsebujejo nekaterih spornih sestavin, ki jih pri večini drugih še vedno brez težav uporabljajo. Na vas je, koliko jih boste cenili. Gledano zgolj stvarno, ti izdelki otroku ne bodo povzročili škode, kljub temu da nimajo duše. Če pa želite resnično najboljše za svojega malčka, posegajte po znamkah, ki jim besede ekološko, sonaravno, resnično prijazno do kože predstavljajo vodilo že več desetletij.

Pazljivo pri izdelkih, ki vsebujejo …

… parabene

Motijo delovanje hormonov, v kozmetiki pa jih najpogosteje uporabljajo kot konzervanse. Zelo pogosto so prisotni tudi v otroški kozmetiki. Metilparaben so našli v vsakem četrtem pregledanem kozmetičnem izdelku*. Za svetel zgled zakonodaje si lahko vzamemo Dansko, ki je že prepovedala dva najpogosteje uporabljana, poleg že navedenega tudi propilparaben, v izdelkih za otroke do 3. leta starosti.

… PEG derivate

Kdor je naročen na nemško potrošniško revijo Ökotest, se je v preteklosti lahko že nekajkrat prepričal, da so merila testiranja neredko nastavljena zelo ohlapno. Nakup izdelka zgolj upoštevajoč njihovo oceno (sehr gut, gut) tako še zdaleč ni zagotovilo, da gre za resnično varen izdelek. Tako v posameznih testiranjih lahko vidimo, da za uporabo PEG derivatov oceno izdelku znižajo le za eno stopničko. Tako tudi zapis na embalaži, da šampon ne bo povzročil solzic pri malčku, lahko mamico zadovolji le do tistega trenutka, ko izve, da učinkovina natrijev lavreat sulfat (ang. Sodium Laureath Sulfate), ki temelji na PEG derivatih, očesno zrklo za trenutek omami in s tem prepreči, da bi se solzilo. Če vemo, da imajo solze svoj namen, bomo te informacije nekoliko manj veseli.

… fluor

Tudi pri uporabi fluora v zobnih kremah si pri Ökotestu niso enotni. Tako se je v preteklosti že zgodilo, da so najbolj naravne zobne kreme, ki ne vsebujejo floura, prav zato dobile slabšo oceno. O škodljivosti fluora smo v naših novicah že veliko pisali, zato vabljeni k brskanju.

… dišave

Vsebuje jih večina kozmetičnih pripravkov, kljub temu da dojenčki že sami po sebi dišijo najboljše na svetu. Mnoge izmed njih lahko izzovejo alergijo, zlasti pozorni pa bodite pri policikličnih mošusnih spojinah, ki se nalagajo v maščobnem tkivu.

… formaldehid

Tudi tega v kozmetiki uporabljajo kot konzervans. Gre za morebitno rakotvorno snov, ki draži sluznice in lahko izzove alergije.

… ftalate

Te bomo težje odkrili, saj se lahko skrivajo pod besedo parfum. Ftalati morebitno povzročajo težave z jetri, ledvicami in reproduktivnimi organi.

Brezplačna aplikacija ToxFox

Uporabniki mobilnega telefona iPhone lahko s pomočjo te brezplačne aplikacije v trgovini skenirajo črtno kodo in pred nakupom preverijo, ali izdelek vsebuje hormonske motilce. Ostali lahko to preverite na nemški spletni strani http://www.bund.net/toxfox.
Bund* (nemška Zveza za varstvo Okolja in narave) je pripravila aplikacijo po opravljeni študiji, v kateri so proučili prisotnost hormonskih motilcev v 60.000 kozmetičnih izdelkih. Ugotovili so, da se ti nahajajo v vsakem tretjem izdelku, vsak peti izdelek jih vsebuje celo več hkrati, največ pa so jih odkrili pri podjetjih L’Oréal in Beiersdorf (vsebuje jih skoraj polovica njihovih izdelkov, ki so jih proučili).

Edina varna pot je certificirana organska kozmetika

Ko gre za otroke, ni varno sklepati nobenih kompromisov. Dojenčkova koža je od tri- do petkrat tanjša od odrasle, zato jo sporne snovi v kozmetiki lahko zelo hitro poškodujejo. Pri negi dojenčka in otroka lahko prihranimo zelo veliko denarja, če se odločimo le za nekaj kakovostnih izdelkov. Pri tem sledite certifikatom in ne napisom, ki neredko močno zavajajo. Najbolj strogo nadzorovana je kozmetika s certifikatom Demeter, sledi ekološki certifikat, na koncu pa so certifikat BDIH in podobni, ki zagotavljajo le, da je izdelek naraven, ne pa tudi, da je izdelan iz ekološko pridelanih sestavin.

Redno odplakovanje strupov

Kljub vsem ukrepom, je težko doseči, da strupi ne bodo prišli v telesa naših otrok. Zato postaja še toliko bolj pomembno, da skrbimo, da se tudi oni redno razstrupljajo.
Najpomembnejše čistilo otroškega telesa je čista voda. Vezavo težkih kovin pa odlično preprečujejo tudi nekatera živila in zdravilne rastline: ječmenova in pšenična trava, alge, koprive, čemaž, rožmarin, pegasti badelj, listi koriandra. Za otroke so primerni v obliki sokov, čajev ali v izvlečkih brez alkohola.

Prejšnji članekZakaj otroci vse slabše vidijo?
Naslednji članekBabice, ne vzgajajte kriminalcev! ali Kako sladkor povzroča agresivnost
Sabina Topolovec je urednica spletnih tedenskih novic Zazdravje.net, avtorica številnih prispevkov, soavtorica več knjig, med drugim tudi trilogije o začimbah Ščepec in avtorica knjige Zdravilna moč začimb za otroke. Posebej jo zanimata področji zdravja otrok in priprave zdravih obrokov. O teh in drugih temah predava in vodi delavnice v Sloveniji, Avstriji in Nemčiji. V projektu sodeluje od leta 2009.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj