Bo karantena povečala število mladih odvisnikov?

Compliance with school internet policies. Internet surfing social networks. Problem of smartphones in schools. Instead studying. School students and teacher. Addicted to internet online games.

Strokovnjaki opozarjajo, da številne aplikacije in družbena omrežja, do katerih otroci dostopajo prek telefona, računalnika in tablice, ustvarjajo kemično odvisnost, ki je enaka kot v primeru uporabe drog. Zato je tudi odtegnitveni sindrom enako močan, nastopi pa v trenutku, ko otrok ne more poseči po telefonu ali tablici.

Slovenski pediatri pozivajo, naj otrokom omejimo uporabo telefonov in tablic. Morda si s tem, ko jim v roke potisnemo telefon, »kupimo« nekaj minut miru na dan, obenem pa prodamo otrokovo prihodnost, saj mu grozita odvisnost od tehnologij in močna izguba čuta za realnost.

Stroka ugotavlja, da je pri nas med odvisniki zaslediti že štiriletnike. Predsednica Združenja za pediatrijo, Nataša Bratina, opozarja, da gre že za epidemijo: »Psihologi so kot prvi opozorili, da otroci zaradi uporabe tablic in pametnih telefonov izgubljajo fino motoriko. Pediatri, ki delajo na terenu, opozarjajo, da je tudi hiperaktivnosti čedalje več. Otroci niso zreli za sprejemanje tolikšnih količin informacij, kot jih prihaja z zaslona … Tega se moramo zavedati.«

Evropska organizacija pediatrov pripravlja smernice, s katerimi želi doseči prepoved uporabe telefonov in tablic v osnovnih šolah. V Franciji je njihova uporaba v osnovni šoli že prepovedana, v Kanadi in ZDA pa ta prepoved velja za predšolske otroke. Za mlajše od treh let so zasloni prepovedani.

Tozadevno je položaj v Sloveniji še slabši kot drugje po Evropi. Zaradi strahu, da bomo tehnološko zaostali, otroke omrežimo veliko prej, zato so naši »odvisniki« precej mlajši od evropskega povprečja. Nadpovprečni smo po vseh kazalnikih – po številu ur, prebitih pred zasloni, uporabi družbenih omrežij, starosti otrok, ki uporabljajo svetovni splet … Povrhu kar 41 odstotkov staršev poroča, da ne nadzirajo, kaj njihovi otroci počnejo na spletu.

Na drugi strani pa mogotci, ki upravljajo svetovni splet, svojim otrokom ne dovolijo, da bi ga uporabljali.

Če menite, da vaš otrok ni odvisen od svetovnega spleta, opravite preprost preizkus: za tri dni mu onemogočite uporabo telefona, tablice in računalnika. Si upate?

Prejšnji članekZloraba statistike za ustvarjanje tesnobe
Naslednji članekKaj bomo dihali za zaprtimi stenami?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj