Kaj bomo dihali za zaprtimi stenami?

2122
Stylish living room interior with home plants and lounge chair

V štiriindvajsetih urah boste vdihnili od 5000 do 8000 litrov zraka. Toda če je zrak slab, je to lahko dodatna obremenitev za dihala in bližnjica do razvoja okužb. Torej je skrajni čas, da se lotimo »popravila zraka«.

Ali nas bo zrak zastrupljal ali razstrupljal, je odvisno od tega, koliko je v njem strupenih snovi, kakšna je njegova vlažnost in koliko pozitivno naelektrenih ionov vsebuje.

Čim več novega zraka

Štiri osebe v sobi že v nekaj urah izdihajo v zrak toliko ogljikovega dioksida, da to postane nevarno za normalno delovanje celic. Takrat praviloma začutimo utrujenost, padec koncentracije in rahel glavobol. Toda pozor, teh simptomov ne bo odgnala kava, ampak samo svež zrak. Zrak v prostoru bi se moral zamenjati vsaj enkrat na uro. Če nimate sodobnih prezračevalnih naprav, kar se da pogosto naredite prepih. Nekaj minut hitre izmenjave zraka bo prostor ohladilo manj kot nenehno odprto okno. Ker tega najbrž niste vajeni, si na telefonu nastavite opomnik, ki vas bo vsako uro opomnil, da je čas za prepih.

Kakovost zraka lahko izboljšajo tudi nekatere rastline, ki nenehno lovijo kemične hlape in ogljikov dioksid, na drugi strani pa vas oskrbujejo s svežim kisikom. V priročniku Kako ohraniti možgane smo natančno analizirali najzmogljivejše rastline, ki uspešno odstranjujejo formaldehid, trikloretilen, benzen, ksilen … in še marsikaj, kar ravnokar izhlapeva iz vašega pohištva ter stenskih in talnih oblog.

Palme, praproti, dracene in bršljani so odlični zeleni filtri. Če tega še niste storili, prostor, v katerem boste to zimo prebili veliko časa, čim prej ozelenite.

Paziti morate, da boste v dnevni prostor postavili rastline, ki podnevi vdihavajo ogljikov dioksid in izdihavajo kisik – in nasprotno, da boste v spalnico namestili takšne, ki ponoči sproščajo kisik.

Za spalnico so torej primerne le orhideje, aloja vera in taščin jezik. Rastlin, ki so koristne za spalnico, ne postavljajte v dnevni prostor.

Orhideja v kuhinji je veliko slabša izbira kot orhideja na spalničnem oknu.

Preverite stopnjo vlage

Suhe sluznice so brez obrambe, zato se virusi nanje prisesajo lažje kot na sluznice, ki so dobro zaščitene s sluzjo. Torej je zelo pomembno, da v prostorih ohranjamo optimalno vlago, ki se giblje med 40 in 60 odstotki. Vse, kar je pod 30-odstotno vlažnostjo, je že zdravju škodljivo.

Tudi pri doseganju optimalne vlage so v veliko pomoč zelene rastline in vodne fontane, zato se čim prej pozanimajte, katere so najprimernejše za vaše razmere in kakšen »zeleni filter« bi bil najustreznejši za vaš prostor.

Več negativnih ionov = pozitivnejše počutje

Največ negativno nabitega zraka zaužijemo v gozdu, ob slapovih, rekah in potokih, zato si za sprehode izberite okolje, ki vam bo čim hitreje napolnilo baterije.

Nasičenost zraka z negativnimi ioni, ki so blagodejni za dihala, povečamo s prelivanjem vode v prostoru (sobne fontane), s prižganimi solnimi lučmi ali z uporabo ionizatorjev.


Povzeto po knjigi Kako ohraniti možgane.

Preberite tudi:
Pomen prezračevanja – zakaj bi bili kot riba na suhem
Rastline čistijo zrak
Naredite si zrak s petimi zvezdicami

Prejšnji članekBo karantena povečala število mladih odvisnikov?
Naslednji članekTudi tesnoba in depresija izvirata iz črevesja
Avtor Uredništvo navajamo povsod, kjer so članki sestavljeni iz več virov ali kjer avtor besedila ni znan oz. ni želel biti izpostavljen.

2 KOMENTARJI

  1. Po mojih izkušnjah so rastline v prostorih problematične z vidika plesni. V vlažni zemlji na topli sobni temperaturi se plesni namreč hitro razvijejo in posledično škodijo dihalom. Tako da so po mojem mnenju rastline dvorezen meč z vidika kvalitete notranjega zraka.

    • Tudi rastlinam preveč zalivanja škoduje, sobnim še posebej! Zato blagodejnost rastlin hodi z roko v roki tudi s pravilnim zalivanjem. Ob normalnem zalivanju in prsti, ki ni mrtva, plesni nimajo priložnosti za razvoj.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj