Začimbe za žar

870
barbecue, grill, žar

Ko se začne toplejši del leta, se skupaj z bohotenjem narave pred hišami razbohotijo tudi žari – na njih pa v glavnem meso, ki ga je v poletih temperaturah precej težko prebaviti, poleg tega pa je zelo občutljivo za razvoj patogenih organizmov. A le, če smo pozabili na začimbe!

Pri peki mesa na žaru imajo začimbe zelo veliko vlogo, seveda pa ni vseeno, katere izberemo. V prvi vrsti naj bodo vedno takšne, ki delujejo protimikrobno, saj se bomo s tem izognili morebitnim prebavnim motnjam. Med takšne sodijo npr. česen, poper, čili, majaron, klinčki, piment …

S pravilno izbranimi začimbami lahko jetrom in žolčniku izdatno pomagamo pri prebavi naših žar specialitet, z nekaterimi pa lahko poskrbimo tudi za termično ravnovesje v prebavilih. Več o tem je Sanja Lončar povedala v oddaji Zeliščarnica na Radiu Maribor. Dodala pa je tudi namig o različnih začimbah za različne vrste mesa.

Prisluhnite!


Še več podrobnosti o začimbah, njihovem delovanju in uporabi izveste v knjigah zbirke Ščepec.

Prejšnji članekNam bo uspelo rešiti prst?
Naslednji članekSamooskrbni in brezskrbni
Avtor Uredništvo navajamo povsod, kjer so članki sestavljeni iz več virov ali kjer avtor besedila ni znan oz. ni želel biti izpostavljen.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj