Katera naravna zdravila so primerna za otroka?

478
Mother giving daughter cough syrup on sofa at home

Otrok ni zgolj majhen odrasli. Njegovo telo se še razvija, zlasti imunski sistem pa v prvih letih še vedno nalaga »programsko opremo«, potrebno za normalno delovanje. Čeprav si za otroka želimo le najboljše in najnaravnejše, moramo vedeti, katera naravna zdravila so zanj primerna.

Med zdravilne učinkovine, ki lahko zelo pomagajo in so povrhu najvarnejša naravna pomoč, vsekakor spadajo tiste iz začimbnic. Prav zato smo se odločili, da bomo uspešnico Zdravilna moč začimb za otroke temeljito razširili in dopolnili, da boste v njej dobili še veliko več koristnih informacij kot v prvi izdaji.

Kako varni so pripravki iz zdravilnih rastlin?

Takoj, ko se premaknemo z dokaj varnega področja začimb na področje zdravilnih rastlin, moramo biti še previdnejši. Številne zdravilne rastline namreč niso primerne za otroke.

Ker je trg preplavljen s prehranskimi dopolnili, za katerimi ne stojijo klinične raziskave, ki bi bile opravljene na tej populaciji, veliko staršev zmotno meni, da je izdelek varen, če na njem ni opozorila o tem, da je neprimeren za dojenčke in majhne otroke. Tako na veliko uporabljajo eterična olja ter homeopatske in zeliščne pripravke, ki prinašajo resna tveganja, vendar se jih žal zavedajo le redki starši.

Kaj so registrirana naravna zdravila?

Registrirana naravna zdravila morajo svojo varnost in učinkovitost dokazati. Če na tovrstnih izdelkih preberemo, da so primerni za otroka po dopolnjenem četrtem letu starosti, to pomeni, da so pri tej starosti učinke in varnost tudi dokazali.

Zaradi zapletenosti testiranja zdravil na dojenčkih in nosečnicah prav za ti skupini primanjkuje dokazov o delovanju. Posledično skorajda ni registriranega zdravila, ki bi bilo potrjeno za ti ciljni skupini. To ne pomeni samodejno, da dojenčku ali nosečnici ne smemo dati kakega naravnega pripravka, pomeni le, da pri tem prevzemamo tveganje. Zato se je dobro še pred odločitvijo o uporabi seznaniti z aktivno učinkovino ter njenimi pričakovanimi učinki in mehanizmom delovanja.

Kaj ponuja trg?

Na slovenskem trgu je registriranih samo dvajset naravnih zdravil (v 66 različicah), od tega jih je za otroke do četrtega leta starosti primernih le pet.

Ko gre za težave z nosom in sinusi, je denimo kap­ljice Sinupret dovoljeno uporabiti že od drugega leta naprej. To je eno od najbolj raziskanih naravnih zdravil, za katero obstaja celo metaanaliza in ki spada med najpogosteje predpisovana zdravila proti nahodu v Nemčiji (celo v konkurenci s sinteznimi zdravili).

Za težave s kašljem imamo registrirano naravno zdravilo iz izvlečka bršljana – sirup Prospan. Tudi tega je dovoljeno uporabljati pri otrocih od drugega leta naprej.

Registrirano naravno zdravilo, izdelano na osnovi ameriškega slamnika, žvečljiva oblika Echinaforce, je dovoljeno za otroke od dopolnjenega četrtega leta starosti. Enako velja za registrirano zdravilo iz ameriškega slamnika Immunal.

Ko gre za uporabo islandskega lišaja, ima Isla Junior v obliki pastil dovoljenje za uporabo pri otrocih od četrtega leta naprej. Galenski izdelek, za katerega pa ni potrebna registracija, pa navaja, da je sirup islandskega lišaja primeren že za otroke, starejše od enega leta. Ali to pomeni, da je ta varnejši in učinkovitejši? Ne, pomeni le to, da se agencija za zdravila ni ukvarjala z navedbami, priloženimi galenskemu izdelku.

Ko gre za izdelke s propolisom in medom, je na trgu na desetine izdelkov za otroke. Na številnih ni navedb o primerni starosti, kar je že samo po sebi zelo problematično. Pri večini je mogoče zaslediti, da izdelek odsvetujejo otrokom, mlajšim od treh let. Ker pri nas noben izdelek s propolisom ni registriran kot naravno zdravilo, se je pametno temeljito poglobiti v sestavo zdravila in kredibilnost njegovega ponudnika.

Seznam vseh registriranih zdravil naravnega izvora najdete tukaj.

Seznam tradicionalnih zdravil pa je na voljo tukaj.


Preberite tudi:
Kaj storiti, ko zaškriplje zdravje otrok?
Kako se izogniti antibiotikom?
Naravno nad črevesne zajedavce pri otrocih

Prejšnji članekVrtnice lahko nabiramo tudi ob koncu poletja
Naslednji članekCenzura v koronskih časih
Sanja Lončar že od leta 2005 vodi največje slovensko nevladno gibanje – projekt Skupaj za zdravje človeka in narave, ki raziskuje številne naravne rešitve za težave sodobnega človeka. Je urednica in soavtorica 23 knjižnih uspešnic, od katerih je 7 prevedenih v nemški jezik: Naravne rešitve za težave z virusi (2021), Samooskrba v praksi (2020), Kako do več energije (2019), Sveža zelenjava 365 dni v letu (2018), Zdravilna moč začimb za otroke (2018), Naravne rešitve za bolečine (2018), Kako ohraniti možgane (2017), Uravnajte ščitnico (2017), Ščepec ustvarjanja (2016), Naravne rešitve za radiacijo (2016), Konec zgage in ostalih želodčnih težav (2016), Adijo prehladi (2016), Ščepec vedenja (2013), Ščepec rešitve (2012) ... Deluje kot predavateljica, publicistka, urednica, novinarka in raziskovalka. Predava in vodi seminarje za strokovno in splošno javnost v Sloveniji, na Hrvaškem v Avstriji in Nemčiji. Vodi tudi informacijsko središče Zazdravje.net in izobraževalni portal Delavnice.zazdravje.net ter ureja tiskano glasilo Zazdravje.net.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj