Naravni antidepresivi

2600
Healthy food immune boosting selection. Cold and flu remedy relief. High in antioxidants, minerals and vitamins. Panorama, banner

Depresija je težka reč. To ve le tisti, ki ga je tema brezupa že kdaj potegnila vase. Morda pa do izhoda iz temnega predora ni tako daleč, kot se nam zdi v temnih trenutkih.

Še več. Nekatere preproste rešitve tako zelo vplivajo na izboljšanje počutja, da je to za naš razum že kar težko sprejemljivo. Ne le verjemite, ampak tudi preizkusite, kajti vse, kar navajamo v nadaljevanju, so potrdile tudi resne znanstvene raziskave.

Žafran

Paracelsus je zapisal, da žafran izžareva sončno energijo. O alkoholnem izvlečku žafrana je celo trdil, da je največje srčno veselje za stare, bolne, melanholične in otožne. Zdaj vemo, da je imel prav, saj žafran v resnici poživlja presnovo in spodbuja izločanje endorfinov, zato vzbuja evforično počutje in ima obenem protibolečinsko delovanje. V homeopatiji je znano sredstvo za odpravljanje depresije. Za te namene žafran uporabljajo tudi v tradicionalni kitajski medicini. Ker gre za tisočletja preizkušano naravno snov, je dokazno gradivo o varnosti in učinkovitosti žafrana res obsežno, zato ni razloga, da si ne bi z njim pomagali tudi v teh »temačnih časih«. Pet kliničnih raziskav, ki smo jih preučili pri pisanju knjige Ščepec védenja, potrjuje, da je žafran v odmerku 30 miligramov na dan uspešnejši od placeba in enako učinkovit kot sintezna zdravila, s katerimi so ga primerjali (fluoksetin 20 mg/dan). V nasprotju s sinteznimi zdravili ni povzročil nevšečnosti, kot so suha usta, zaprtje, zastajanje vode, slabša zbranost …

Da žafran varuje ter obnavlja živčne celice in možgane, potrjujejo številne klinične raziskave, ki so pokazale, da zavira nastajanje amiloidnih oblog in izboljšuje kognitivne sposobnosti.

Kurkuma

Kurkuma dokazano zvišuje raven dopamina in serotonina – kemičnih snovi, ki jima pravijo tudi »molekule sreče« –, zato velja tudi za odličen naravni antidepresiv. Primerjalne raziskave potrjujejo, da gre za zelo močne učinke, saj je delovanje 1000 miligramov kurkumina primerljivo z delovanjem 20 miligramov fluoksetina (učinkovina zdravila Prozac). Poskus, ki so ga opravili na 60 pacientih, je trajal šest tednov.[1]

Kot si lahko preberete v priročniku Kako ohraniti možgane, je kurkuma tudi nadvse učinkovito sredstvo za hiter dvig miselnih zmogljivosti in obnovo spominskih funkcij.

Tulsi – sveta bazilika

Indijci pravijo, da je energija te rastline najbližja energiji čiste božje ljubezni, zato jo slavijo kot sveto rastlino, prav tako ne sme manjkati v nobenem ašramu. Tulsi (in druge oblike bazilike) v resnici pooseblja milino in materinsko ljubezen, s katero nas napolni. Včasih je že zgolj to dovolj, da se počutimo bolj povezani in ljubljeni. »Tehnično« gledano bazilike vseh vrst zavirajo izločanje stresnih hormonov, sproščajo zakrčenost, odplavljajo strupe in odpravljajo duševno utrujenost.

Ne bo nam škodovalo, če si bomo pogosteje privoščili skodelico čaja, o katerem je že Hildegarda zapisala, da čisti glavo. Hildegarda je baziliko, kuhano v vinu, priporočala tudi pri hudih oblikah pljučnice, malariji in drugih vročičnih stanjih. (Ker ima tudi koronavirusna bolezen takšne značilnosti, je morda čas, da baziliko preizkusimo tudi v tej obliki.) Čaj iz navadne ali svete bazilike prelijemo s kuhanim vinom. Ko se ohladi, ga osladimo z medom.

Vrtnica

Če bi bili raje »v rožicah«, posezite po vrtnici, ki ima tako močan vpliv na naše počutje, da jo v klinični aromaterapiji uporabljajo kot eno od najboljših zdravil proti depresiji. Od 500 do 1000 miligramov njenega izvlečka na kilogram telesne teže ima učinek, ki je primerljiv z zdravilno učinkovino diazepam (3 mg/kg telesne teže diazepama). Diazepam verjetno poznate pod komercialnim imenom Apaurin.[2]

Med zelišča, ki delujejo kot naravni antidepresivi, uvrščamo še cimet, citronko, črno kumino, ingver, koromač, lovor, pelin, peteršilj, piment, rožmarin, sivko in žajbelj.

Svetloba kot antidepresiv

Ker nas sivina zapira in pritiska navzdol, uberimo drugo strategijo. V bivalnih prostorih poskrbimo za več svetlobe. Luči z več rumenega spektra, solne luči, sveče, ogenj … vse to deluje na naš um in spodbuja izločanje »sončnih« hormonov.

Gibanje

Vsakič, ko sedemo, se vse v nas začne »sesedati«. Limfa obstane, tkiva so slabše prekrvljena, v celicah zastaja več odpadkov, zato nas ne sme presenetiti, da se počutimo »za en d…k«. Če razumete logiko telesa, vas ne sme presenetiti spoznanje, da ura sprehoda učinkuje enakovredno tableti sinteznega antidepresiva. To ne pomeni, da tableta nima nobenega učinka. Prav nasprotno, dokazuje, kako močni in spregledani so učinki gibanja. Zato svojo depresijo čim prej premigajte, pretresite in jo sprehodite.


[1] Phytotherapy Research., XXVIII/4, 2014, str. 579–585.

[2] Indian Journal od Experimental Biology, XLIV/11, 2006, str. 910–912.

Prejšnji članekS Šolo zdravja telovadimo prek malih zaslonov
Naslednji članekVloga aditivov v prehranskih izdelkih

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj