Vloga aditivov v prehranskih izdelkih

192
Preservatives substances that are added to products such as foods, pharmaceuticals, paints, biological samples, wood etc. to prevent decomposition by microbial growth or by undesirable chemical changes.

Večina predpakiranih prehranskih izdelkov vsebuje aditive, le tu in tam se najde kakšen, ki jih ne vsebuje, saj jih vsa industrijsko pripravljena hrana dejansko ne potrebuje.

Proizvajalci prevečkrat dodajajo aditive zaradi »kozmetičnih« razlogov, da naredijo izdelke bolj zanimive, privlačne. Poudarijo barvo, spremenijo okus, teksturo ali videz, čeprav s tehnološkega in varnostnega vidika uporaba aditivov ni potrebna (na primer barvila in ojačevalci okusa). V živilih bi jih lahko bilo manj, če bi proizvajalci izboljšali recepture, denimo barvila zamenjali z ekstrakti in drugimi pripravki sadja. V proizvodnji bi se lahko izognili dodajanju številnih aditivov tudi s higiensko ustreznim in strokovno vodenim ter nadzorovanim tehnološkim procesom. V takem primeru, sploh ko so na trgu na voljo primerljivi izdelki brez dodanih aditivov, so v živilu nepotrebni.

O tem, kaj vse so aditivi, kako se označujejo, kateri so potrebni in kateri ne, ter kako vplivajo na naše zdravje, preberite v članku Zveze potrošnikov Slovenije.

Klik na članek

Prejšnji članekNaravni antidepresivi
Naslednji članekSončne rastline proti sivi depresiji
Avtor Uredništvo navajamo povsod, kjer so članki sestavljeni iz več virov ali kjer avtor besedila ni znan oz. ni želel biti izpostavljen.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj