Kako lahko eterična olja lajšajo stres pri otrocih?

V nasprotju z romantičnim prepričanjem, da je otroštvo čudovito obdobje življenja, ko nimaš prav nobenih skrbi, je resnica precej drugačna. Tudi otroci so izpostavljeni stresu, le da so njihovi stresorji drugačni, kot so pri odraslih. Odrasli jih velikokrat podcenjujemo, saj se nam zdi, da so “otročji”. Pri lajšanju stresa otrok pa nam lahko pomagajo tudi eterična olja.

Med najpogostejše stresorjev otrokovem življenju sodijo: prehod iz vrtca v osnovno šolo ali iz osnovne v srednjo šolo, šolske zahteve, previsoka pričakovanja staršev, težave v družini, iskanje lastne identitete v puberteti ter pritisk vrstnikov. Stres lahko povzročijo tudi veliko manj predvidljive situacije, na katere se težje pripravimo, npr. vsakdanje otrokove težave.

Kako se otroci odzivajo na stres?

Medtem ko pozitivni stres lahko spodbuja otroka k učenju, reševanju nalog in soočanju z izzivi, je negativni stres pri otrocih pogosto spregledan. Kadar je otrok podvržen zelo stresni situaciji, to pri njem povzroči stisko, ki je sam večinoma ni zmožen jasno izraziti. Odziv otroka na stres je odvisen od njegove starosti, razvojne stopnje, intenzivnosti stresa in podpore, ki jo lahko dobi v svoji bližini. Stari vzgojni recepti naših babic v smislu »se bo že navadil« zato pogosto niso najbolj modra vzgojna metoda.

Predšolski otroci na stres velikokrat reagirajo v obliki glavobolov, slabosti, bolečin v trebuhu, nespečnosti, nočnih mor in napadov jeze ter povečane dovzetnosti za okužbe. Pogost je tudi pojav regresije, pri kateri se otroci vedenjsko vrnejo v prejšnjo fazo razvoja in začnejo ponovno sesati palec ali močiti posteljo. Osnovnošolski otroci lahko reagirajo z glavoboli, bolečinami v trebuhu, težavami s spanjem, agresijo in s strahom pred prihodnostjo. Če so težave z zbranostjo zaradi stresa prevelike, lahko to vpliva tudi na njihov šolski uspeh.

Otroku lahko pomagamo s tudi pomočjo vonjev

Starši smo tisti, ki lahko otroku kot prvi ponudimo pomoč v težavah. Če smo uspeli v družini vzpostaviti take odnose, da se otrok počuti ljubljen in varen, smo s tem postavili močne temelje za zdrav čustven razvoj otroka. Čustvena podpora in razumevanje vsaj ene odrasle osebe sta za otroka, ki se sooča s stresnimi situacijami, bistvenega pomena. Ker pa nihče med nami ni popoln in tudi najbolj ljubeči starši lahko nevede delamo napake, je dobro poznati orodja, ki nam lahko pomagajo podpreti otroka, kadar to pomoč potrebuje.

Vonji so izredno močno orodje za delo na čustvenem nivoju otrok. Otroci so zelo dojemljivi za čutne vzpodbude, veliko bolj kot odrasli. Niso še popolnoma vpeti v družbene norme in omejitve, zato veliko bolj pristno uporabljajo svoje čute. S pomočjo čutov lažje dosežejo tiste nivoje podzavesti, ki jim lahko pomagajo uravnati njihove čustvene težave.

Pisali smo že o tem, da je vonj (po krivici precej zanemarjen) »pračut«, ki lahko neposredno doseže čustvene centre v možganih in vpliva nanje. Izbrani vonji lahko v otroku ustvarijo občutek čustvenega zavetja, pomagajo mu lahko preiti čustvene blokade in strahove, izdatno podprejo umirjanje, sproščanje, koncentracijo. Če jih znamo na igriv način povezati z domišljijskim svetom otrok, lahko z njihovo pomočjo veliko dosežemo tudi pri lajšanju simptomov in vzrokov stresa.

Tehnike uporabe vonja za lajšanja čustvenih težav otrok

Terapevtska uporaba vonjev je tako preprosta, da je marsikomu težko zaupati njeni učinkovitosti. Od malih nog smo naučeni, da pri reševanju težav potrebujemo korenite posege v telo. Aromaterapija pa nas uči prav nasprotno. Z nežno in subtilno metodo preprostega vonjanja lahko brez fizičnih posegov v telo učinkovito dosežemo naša čustva. Vse, kar potrebujemo, je miren kotiček in vztrajnost, da vonjanje izbranega eteričnega olja ponavljamo dovolj pogosto in dovolj dolgo.

Ker pa je vztrajnost, še posebej pri manjših otrocih, lahko ovira, imamo starši odločilno nalogo razvoja primerne metode za našega otroka. Če mu bo težavno sedeti v naslanjaču in nekaj časa vonjati eterično olje na koščku vate, bo morda lahko dalj časa stiskal k sebi odišavljeno mehko igračko. Če se rad privije k vam, lahko odišavite svoje oblačilo ali ruto. Otrok bo na tak način nezavedno povezal vaš vonj z občutkom ugodja in varnosti. Kadar bo kasneje v stresnih situacijah sam, si bo do podobnega stanja sproščenosti lahko pomagal z istim vonjem v majhnem žepnem inhalatorju. Nadišavite lahko tudi vaš dom ali določen prostor. Če se bodo v tem prostoru dogajale aktivnosti, ki bodo otroku vzbujale občutke ugodja in varnosti, bo ta vonj nezavedno povezal s takšnimi občutki.

Odlične rezultate daje tudi povezava otroških zgodbic in vonjev. Izberite terapevtske zgodbice, ki bodo otroku pomagale razumeti njegove težave. Če jim boste dodali še ustrezne vonje in nato morda še kakšno zgodbico o vonjih, je uspeh skorajda zagotovljen. Tudi terapevtski sprehod med zelišči, ki mu lahko dodate vonjanje zelišč in zgodbico o zeliščih, se otrok dotakne zelo globoko.

Izbor eteričnih olj je povsem individualen

Po vsem povedanem ostaja odprto vprašanje, katera eterična olja uporabiti za doseganje opisanih učinkov. Žal na to vprašanje ne obstaja en sam odgovor. Na razpolago imamo veliko eteričnih olj in vsako od njih ima več različnih učinkov.

Za pomoč pri stresu bi lahko izbirali med eteričnimi olji, ki delujejo pomirjevalno in sproščujoče, stimulirajo imunski sistem, spomin in pomnjenje, lajšajo glavobole, delujejo protivnetno ter harmonizirajo delovanje prebavil.

Za mlajše otroke se še bolj kot uporaba eteričnih olj priporoča uporaba hidrolatov, ki so veliko bolj blagi, a kljub temu učinkoviti. Klasični nabor »otroških« eteričnih olj bi lahko vseboval olja kamilice, vrtnice, melise, sivke, komarčka, jelke, poprove mete. Otroci velikokrat kar po svojem občutku izberejo ustrezen vonj, za katerega začutijo, da jim prija. Zato pred odločitvijo o izbiri eteričnega olja ali hidrolata poslušajte tudi občutek otroka. Če pa vam je izbira vseeno pretrd oreh, se raje posvetujte z izkušenim aromaterapevtom.


Preberite tudi:
Eterična olja in njihovo energijsko delovanje za več odpornosti
Vrtnice – mojstrice obvladovanja stresa
Aromaterapija za otroke: hidrolati ali eterična olja?

Prejšnji članekBrez kave do budnosti
Naslednji članekČista zelenjavna juha

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj