Fermentiran žajbelj v vodnem kefirju

2209

Čas priprave: 10 minut + 2-3 dni fermentacije

Privoščite si kozarček zdravja in dobrega počutja – fermentiran žajbelj v vodnem kefirju je namreč kot čudežno prehransko dopolnilo.

Kefirji spadajo med najbolj učinkovite antioksidante in se jim pripisuje tudi pomlajevalni učinek na naše telo. Beseda kefir izvira iz arabske besede »kaif« ki pomeni počutiti se dobro, ugodje. Vodni kefir vsebuje probiotične kulture, encime, vitamine in minerale, je pa zelo pomembna izbira prave vode (najboljša je izvirska, ne uporabljajte pa filtrirane; če ni druge izbire kot voda iz pipe, jo prej prekuhajte in ji nato dodajte melaso ali podobno z minerali bogato sladilo).

Za žajbelj pravi star latinski rek: Kdor ima na vrtu žajbelj, bo dolgo živel. Kar nam pove, da ima res veliko zdravilnih učinkov (več o njih si lahko preberete v knjigi Ščepec rešitve).
V vodnem kefirju fermentiran žajbelj pomaga uravnotežiti hormone, lahko zmanjša menstrualno nelagodje in krvavitev. Pomaga pri krepitvi spomina. Pomaga proti migrenam. Blagodejno vpliva na naša dihala. Ima antiseptične, antioksidativne in protivnetne lastnosti, zato lahko napitek tudi žvrkljamo po ustih.

Recept smo priredili po receptih Suzane Kranjec in portala mojezdravje.net.

Sestavine:

prekuhana voda
ekološki rjav trstni sladkor ali podobno naravno sladilo
kefirjeva zrna
šop svežih listov (lahko tudi cvetov) žajblja

Priprava:

Žajbelj operemo, rahlo obrišemo in naložimo v kozarec. Prilijemo vodo, dodamo sladkor in premešamo, da se raztopi. Nato dodamo še kefirjeva zrna (da ne iščemo zrn vodnega kefirja med listi žajblja, je najbolje da uporabimo cedilko, v kateri bodo plavala zrna). Pokrijemo s pokrovom, ki prepušča zrak (uporabimo lahko krpo in elastiko ali kupljen kozarec s pokrovom za pripravo kefirja).

Fermentiramo 1-3 dni oz. dokler se ne razvije okus, ki nam je všeč (pri večdnevni fermentaciji je priporočljivo žajbelj po 24 urah zamenjati, ker začne razpadati).

Po želji lahko naredimo tudi sekundarno fermentacijo, v katero dodamo košček limone.

Prejšnji članekČrna lepotica za moške težave
Naslednji članekBližnjice do več energije
Avtor Uredništvo navajamo povsod, kjer so članki sestavljeni iz več virov ali kjer avtor besedila ni znan oz. ni želel biti izpostavljen.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj