Kako se rešiti koronskih kilogramov?

Diet raw sticks of celery,carrots,cucumber and red bell paper with sauce on the white wooden backgraund. top view

Koronski kilogrami so še posebno lepljivi. Spoznajte nekaj preverjenih načinov, kako jih »odlepiti« z bokov.

Za začetek se lahko potolažimo, da ne potrebujemo hitre diete, saj je do odhoda na morje še zelo daleč. Vseeno pa verjetno večina ljudi ugotavlja, da so se obleke (in celo trenirke) »med pranjem skrčile«, tehtnice pa ponorele. Koliko kilogramov vam je prinesel koronavirus?

Delo in učenje na daljavo, še posebno kombinacija obojega, sta raven stresnih hormonov pognala v nebo in povečala pogostnost obiskov polic s tolažilnimi prigrizki. Kadar smo polno zasedeni, preprosto nimamo časa za razmišljanje o hrani. V razmerah »nove normalnosti« so hladilnik in poličke s posladki preprosto preblizu. Še posebno nevarno je grizljanje pred televizijskim ali računalniškim zaslonom. Hrana preprosto »izpuhti«, ne da bi se zavedali, kdaj smo jo zaužili.

Tretji val bo verjetno vse skupaj le še poslabšal, seveda če ne bomo ukrepali, zato si oglejmo, kako se lahko najmanj boleče lotimo presežnih kilogramov. Najmanj boleče zato, ker v teh okoliščinah nekatere oblike diet le stežka izvajamo. Notranji program, pri katerem hrano uporabljamo namesto tolažbe, je namreč zelo globok – še iz časa, ko nam je mama ob vsakem joku v tolažbo ponudila nekaj mleka iz dojk ali hrano iz stekleničke. Zato tudi v odrasli dobi vsaka stiska najprej sproži misel, da potrebujemo »dudo« – nekaj, kar bomo valjali po ustih.

Dandanes je v resnico veliko tesnobe, stresa, živčnosti in šibke koncentracije, ki nas prestavijo na »avtomatskega pilota«: nekaj moramo požvečiti. Zato je verjetno najprimernejše razmisliti, kako žvečiti nekaj manj nevarnega od sladkarij, peciva, sendviča, pice ali krompirčka.

»Ali kaj takega sploh obstaja?« sprašujete. Marsikaj.

Zeleni prigrizki

Namesto grisinov iz moke, sladkorja in maščobe si pripravite zelenjavne palčke. Stebelna zelena in korenček sta primerna za grizljanje, ki vas ne bo stalo dodatnih kilogramov. Seveda, če jih ne boste pomakali v majonezo.

Polna žlica praznih kalorij

Tako bi lahko poimenovali strategijo, pri kateri v hrano vmešamo vlaknine, ki nabreknejo in vzbujajo občutek sitosti, povrhu pa ima lepo kremasto strukturo, ki ne škriplje pod zobmi. Poleg tega vlaknine nase vežejo veliko maščob, zato pomagajo zniževati raven holesterola in trigliceridov v krvi.

Seveda pa niso vse vlaknine enako koristne in okusne.

Žitni otrobi so najbolj »žagasti« in kljub namakanju ostanejo precej suhi. Glukomanan je najbolj »žejen« med vsemi vlakninami: nase veže 50-kratno količino vode, zato močno nabrekne in zapolni želodec, kar hitro vzbudi občutek sitosti in pretrga hlepenje po hrani.

Če vas je pri zgornji strategiji zmotilo to, da ob korenčku manjka majoneza, v jogurt vmešajte žlico pesta iz bazilike in žličko glukomanana (ali prah iz ene do dveh kapsul). Tako boste dobili okusno nizkokalorično omako. Lahko jo dodate tudi smutijem in sokovom, kar vas bo prisililo, da boste napitek pojedli z žlico, to pa pomeni počasi … in manj.

Glukomanan je edino prehransko dopolnilo, ki mu je EFSA odobrila prehransko trditev, da pomaga pri hujšanju in urejanju ravni maščob.

Med prehranske vlaknine uvrščamo tudi mandljevo in kokosovo moko, mleti lan ter številne druge »moke« iz semen in jedrc, ki so obenem koristna hranila, četudi vam ne bodo tako napolnila želodca kot supervlaknina glukomanan.

Veliko kalorij za nič gramov

Če so se vam naštete rešitve zdele preveč »vodene« in ne morete brez nečesa sladkega, mastnega in čokoladnega, tudi za to obstaja rešitev. Sladice pripravite s čim večjim deležem kakava, saj ima zelo nizek glikemični indeks, kot osnovno maščobo pa uporabite kokosovo. Naj vas ne prestraši 900 kalorij na 100 gramov. Kokosova maščoba je srednjeverižna, zato zažene presnovo in na koncu doseže, da pokurite več kalorij, kot ste jih zaužili. To so dokazali tudi s poskusi, pri katerih so tisti, ki so se držali diete brez maščob, shujšali veliko manj kot tisti, ki so v istem obdobju uživali kokosovo maščobo.

Presnovo boste zagnali (in tako pokurili več kalorij) tudi ob pomoči začimbnic. V sladici torej ne sme manjkati ingverja, pimenta, cimeta, vanilje, kardamoma … Namesto sladkorja uporabite brezov sladkor, stevijo ali sladkor iz kokosovih cvetov. Rezultat bo zelo nasitna in obenem dietna sladica.

Slano, hrusta in ne redi?

Le kaj bi to lahko bilo? Ste poskusili domačo ekološko pokovko?

Pripravite jo na žlici olja in solite. Iz dveh žlic semen boste dobili polno skledo prigrizka, v katerem bo manj kalorij kot v jabolku. Tudi otroke lahko s polno skledo domače pokovke rešite pred redilnimi grisini, čipsom in podobnimi škodljivimi živili.

Kot vidite, obstaja kar nekaj načinov, kako preživeti tretji val in celo zmanjšati odvečno težo. Dober tek!

Prejšnji članekPomanjkanje magnezija lahko privede do mnogih težav
Naslednji članekKako do več energije za izpitno obdobje

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj