Kako do več energije za izpitno obdobje

Student memorizing holding and energy drink in the night

Maj 2021 – Bliža se čas izpitov in mature, ki od nas zmeraj zahteva veliko koncentracije.

V času epidemije pa je zaradi predavanj na daljavo in učenja doma, kjer pogosto nimamo potrebnih miru in tišine, potreba po večji koncentraciji le še narasla, kajne? Ker več časa preživljamo doma, pogosto izgubimo tudi samo motivacijo, za povrhu pa nam primanjkuje še energije.

Nahranimo možgane z več energije

Možgani za svoje delovanje potrebujejo veliko ATP-energije. Če te primanjkuje, pride do izčrpanosti, utrujenosti, brezvoljnosti, slabe koncentracije in težav s spominom. Kako torej povečati nastanek ATP-energije, ki bo koristna ne le za naše možgane, temveč celotno telo? Da bi si lahko odgovorili na to vprašanje, moramo najprej razumeti, kako energija v telesu sploh nastane.

Za nastanek ATP je v veliki meri odgovoren kisik. Dejstvo, da brez kisika celice hitro odmrejo, je precej očitno – zato že v kratkem času brez njega pademo v nezavest. Kisik torej igra pomembno vlogo za vse celice v telesu, med drugim tudi možgane, in dihanje je zato povezano tudi z našo koncentracijo in s sposobnostjo pomnjenja. Da pride čim več kisika do možganov, lahko poskrbimo tako, da vzravnano sedimo, da bo dostop do pljuč lažji. S sključenim sedenjem onemogočamo vstop zraka v spodnji del pljuč, kjer so največje kapacitete in pljuča tako delujejo le s tretjino prostornine. Vsake toliko je dobro vstati in narediti kak korak, da pospešimo prekrvavitev, ter stopiti do okna in narediti par globokih vdihov in izdihov. Hvaležna vam bo tudi hrbtenica.

Biološka oblika vodika za več energije

Poleg kisika ima ključno vlogo pri nastanku ATP-energije tudi vodik. Kadar nimamo težav s cirkulacijo krvi, so celice zadostno preskrbljene s kisikom, zato je dejavnik, ki odloča o nastanku ATP-energije, prav vodik. Kako pa do njega?

Biološka oblika vodika je pravzaprav molekula NADH (nikotinamid dinukleotid hidrid). NADH je esencialen, torej nujno potreben, element za več kot 1.000 presnovnih procesov, ki se nenehno odvijajo v telesu.

Gre za telesu lastno snov, ki jo imenujemo tudi koencim 1. Ta v vsaki celici reagira s kisikom in s to reakcijo se ustvari energija v obliki adenozin trifosfata (ATP). Več ATP-energije je celicam na voljo, bolje lahko delujejo in posledično dlje živijo. Tako je energija faktor, ki v primeru možganov odloča o tem, kakšna bo naša sposobnost koncentracije in pomnjenja ter priklica informacij, ko jih bomo najbolj potrebovali.

Raziskava v Ameriki je pokazala, da NADH izjemno poveča delovanje možganskih funkcij, kot so sposobnost reševanja problemov, vizualna percepcija in reševanje matematičnih izzivov. Te funkcije so bile v raziskavi, po 24 urah brez spanja in z jemanjem NADH, 4-krat boljše, kot po normalno prespani noči brez dodajanja NADH. Predstavljajte si, kako se šele okrepijo po normalno prespani noči z dodajanjem NADH!

Kako zaužiti več NADH?

Lasten NADH v telesu nastaja v kompleksnem procesu pretvorbe triptofana, ene izmed esencialnih aminokislin, ki jo moramo v telo vnašati s hrano. Presnovna pot triptofana je zelo dolga in nanjo vpliva več dejavnikov. Iz triptofana namreč nastajajo tudi druge molekule (npr. hormona serotonin in melatonin), ki imajo prednost, zato je končna količina NADH iz triptofana v telesu lahko zelo nizka. To pomeni, da bomo imeli malo energije, vsak pa zase najbolj ve, koliko je potrebuje.

Alternativno lahko NADH dobimo iz nekaterih živil živalskega izvora, vendar tu nastopi težava zaradi nestabilnosti substance. NADH se namreč hitro uniči, ko pride v stik z zrakom in toploto.

Tudi v primeru NADH v obliki prehranskih dopolnil ostaja težava z nestabilnostjo, zato je izredno pomembno, da je NADH stabiliziran. Da se izognemo izgubi substance pri prehodu skozi želodec, črevesje in jetra, pa je pomembno, da prehransko dopolnilo z NADH uživamo podjezično.

Uživanje stabiliziranega NADH v obliki podjezičnih pastil je torej najboljša pot, da hitro, učinkovito in varno povišamo ravni NADH v telesu ter tako neposredno prispevamo k višji proizvodnji energije. Za povrhu pa NADH s svojim delovanjem vpliva tudi na nastanek hormonov sreče in zadovoljstva – tako s pomočjo NADH poskrbimo tudi za boljše razpoloženje!


Preberite tudi prispevek Bližnjice do več energije ali si oglejte video prispevek Kako do več energije.

Prejšnji članekKako se rešiti koronskih kilogramov?
Naslednji članekMorske alge – pot do 60 mineralov

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj