Kdaj ste nazadnje očistili hladilnik?

Woman placing container with frozen mixed vegetables in refrigerator.

Ste vedeli, da so domača gospodinjstva, zaradi pomanjkljive higiene pri ravnanju s hrano in neustreznega skladiščenja živil, vir kar tretjine vseh okužb in zastrupitev s hrano?

Na ZPS so na enem mestu zbrali nasvete, kako poskrbeti za varnost živil doma, saj slogan varne hrane “od vil do vilic” povezuje vse člene prehranske verige in nakazuje, da smo za varnost hrane odgovorni prav vsi deležniki v procesu – od pridelovalcev do potrošnikov.

A različne raziskave potrjujejo, da vzdrževanje neoporečnosti hrane najbolj šepa prav na koncu verige. Potrošniki smo pogosto premalo poučeni o tem, kako pravilno skrbeti za živila, da bodo ta varna za uživanje. Sem sodi tudi redno čiščenje hladilnika. Nečiste notranje površine hladilnika so pomemben dejavnik tveganja za onesnaženje živil. Kljub nizkim temperaturam (pod 5 °C) lahko nekateri mikroorganizmi preživijo, rastejo in tvorijo odporne biofilme. Ostanki hrane in druge nečistoče so zato odlično gojišče za bakterije, viruse in plesni. Zato je priporočljivo redno čiščenje in vzdrževanje hladilnikov.

5 korakov za varnost živil v domačem gospodinjstvu

  1. Poskrbimo za ustrezno osebno higieno. Za preprečevanje prenosa okužb je najpomembnejša higiena rok, pred in po vsakem rokovanju z živili si roke temeljito umijmo.
  2. Z rednim čiščenjem vzdržujmo čistočo na pripomočkih in površinah za pripravo ter shranjevanje hrane.
  3. Surova in toplotno obdelana živila ustrezno ločujmo, s tem preprečimo nastanek navzkrižnega onesnaženja.
  4. Živila shranjujmo v ustreznem temperaturnem območju, v hladilniku vzdržujmo temperaturo pod 5 °C.
  5. Pri pripravi hrane pazimo, da jo toplotno obdelamo do ustrezne središčne temperature.

Kako shranjujemo živila v hladilniku?

V hladilniku shranjujemo živila zato, da ostanejo čim dlje sveža in uporabna. Pri tem so pomembni: razporeditev izdelkov, zagotavljanje ustrezne temperature v hladilniku in redno ter temeljito čiščenje.

  1. Dobro je vedeti, da je najhladnejši predel v spodnjem delu, najvišja in najbolj nestalna temperatura pa na vratih hladilnika. Na spodnji polici, kjer je temperatura najnižja, zato hranimo bolj občutljiva živila kot so ribe, surovo meso in jajca.
  2. Police na sredini so primerne za shranjevanje mleka in mlečnih izdelkov. Na zgornje police, kjer je temperatura stabilna, a nekoliko višja, postavimo manj občutljiva živila in hrano, ki jo nameravamo hitro pojesti, na primer ostanke kuhanih obrokov.
  3. Sadje in zelenjavo shranjujemo v za to namenjenih predalih. Na vratih hranimo manj občutljiva živila, z daljšim rokom trajanja (marmelade, omake, sokovi in drugih napitki), saj je zaradi odpiranja tam temperatura najmanj stabilna.
  4. Pazimo, da hladilnika ne napolnimo do zadnjega kotička, da lahko hladen zrak neovirano kroži. Prav tako s tem zmanjšamo možnost za navzkrižno onesnaženje, do katerega lahko pride, če se živila med seboj dotikajo.

Še več nasvetov najdete TUKAJ.

Vir: ZPS

Prejšnji članekDružba med naravo in tehnologijo – Intervju s Sanjo Lončar
Naslednji članekVrtnice so lahko zdravilo za dušo in telo

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj