Hrana za možgane

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Besedilo povzeto po knjigi Kako ohraniti možgane.

Izraz »študentska hrana«, ki ga uporabljamo za mešanico semen, oreščkov in suhega sadja, ni nastal brez razloga. Splošno znano je, da si s tovrstnimi živili izboljšujemo kognitivne sposobnosti.

V oreščkih se skrivajo dragocene maščobe omega 3 ter številni vitamini skupine B in vitamin E, o katerih vemo, da upravljajo presnovo celic ter prispevajo k povišanju energije in zmanjšanju stresa.

Vitamin B1 nujno potrebujemo za presnovo ogljikovih hidratov, delovanje živčnega sistema in krepitev umskih sposobnosti. Najti ga je v pivskem kvasu, polnovrednih semenih žit, oreščkih, stročnicah …

Za omilitev stresa in živčnosti nam bo najbolj v pomoč vitamin B6, saj uravnava umske procese, skrbi za normalno raven sladkorja v krvi in ohranja živčevje. Nepojasnljiva napetost je pogosto prav posledica pomanjkanja tega vitamina. Zato je v obdobjih, v katerih moramo iz sebe iztisniti še več kot sicer, bolje posegati po dobrih virih vitamina B kot po kavi.

»Študentska hrana« ni le za študente

Semena in suho sadje so izredno dobra hrana za krepitev spomina in ohranjanje možganskih funkcij. Toda če želimo v celoti izkoristiti njihove skrite zaklade, jih moramo najprej primerno aktivirati. To še posebno velja za semena.

Semena so namreč razvila zaščito pred prehitrim kaljenjem, ta zaščita pa nam obenem preprečuje, da bi prišli do dragocenih hranil.

Najmanjši izkoristek ponuja uživanje suhih semen. Če pa semena, ki so še sposobna kaliti, namakamo, jih s tem »zbudimo« in zvijačno prepričamo, da se odprejo in nam ponudijo svoje zaščitne snovi.

Pri semenih, ki ne morejo več kaliti (oluščena in zdrobljena semena), si lahko pomagamo s fermentacijo. Suho sadje in oreščke čez noč namakamo v kislem mleku ali živem jogurtu, in že zjutraj bodo zlahka prebavljivi.

Odlična pomoč je tudi med, saj ima dvojno delovanje. Oreščke in suho sadje odpre in jih obenem fermentira, zato vse skupaj postane visokooktansko gorivo za naše možgane. Ko v oreščkih popustijo snovi, ki zavirajo aktiviranje hranil, bomo iz njih dobili tudi pet- do desetkrat več vitaminov, rudnin, antioksidantov in dragocenih napotkov, ki se skrivajo v njih. Ne smemo pozabiti, da je vsako seme obenem knjižnica, v katero je rastlina shranila napotke za naslednje rodove. Ko zaužijemo dobra in vitalna semena, torej prispevamo tudi k obnovi lastnih zmogljivosti za pravilno shranjevanje informacij.

Pripravek za krepitev možganov in živcev

Da bomo pomnožili vse dobre učinke oreščkov, jih lahko fermentiramo v medu, skupaj z začimbami, ki ščitijo možgane ter tudi same izboljšujejo koncentracijo in umske zmogljivosti. V ajurvedskih mešanicah, namenjenih krepitvi možganov, je pogosto zaslediti klinčke, kardamom in poper.

Priprava:

Začimbe stremo ali zmeljemo v mlinčku. Nato jih vmešamo v med. V zmes dodamo mešanico oreščkov in semen in dobro premešamo. Preden začnemo z uporabo, pustimo stati dva tedna. Uživamo 1 do 2 žlici na dan.


Kako si pripraviti hrano za možgane, si lahko ogledate v video prispevku Jedrca in začimbe v medu.
Še tri recepte pa najdete v prispevku Trije pripravki za hitro krepitev energije.

Prejšnji članekOtroške kopeli – zabava za ceno zdravja?
Naslednji članekKopriva, regrat, rman in trpotec – štiri pomladne metle

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj