Bo prehranska varnost zaščitena z ustavo?

Sanja, Irena, državni svet

Decembra 2021 je Državni svet RS sklical posvet o prehranski varnosti, na katerem so obravnavali tudi predlog, da bi pravico do prehranske varnosti vpisali v ustavo. Pri tem ni mišljeno, da nam bo morala država zagotoviti tri obroke na dan, ampak predvsem to, da mora država zagotoviti možnost, da bomo na svoji zemlji pridelali čim več – in si s tem zagotovili prehransko suverenost.

Če država dovoljuje izgubo oziroma prodajo obdelovalnih površin, to pomeni, da v primeru okoliščin, v katerih hrane ne bi več mogli kupovati na svetovnem trgu, svoje prebivalstvo neposredno obsoja na lakoto.

Številne države potencialna prehranska tveganja jemljejo zelo resno, pri nas pa se zdi, da smo še zelo daleč od zavedanja o teži tega problema.

Nevladniki smo na tem dogodku govorili sami sebi – »pomembnejši« udeleženci posveta so ga namreč razumeli tako, da jim je treba samo priti, odrecitirati svoje, nato pa zaradi »neodložljivih obveznosti« takoj oditi drugam.

Organizatorjem se sicer zahvaljujemo za povabilo. Toda iz dvorane smo se vrnili domov s trdnim prepričanjem, da nas lahko reši samo to, da bomo na vrtu naredili še kakšno gredo več, se povezali v še trdnejše lokalne skupnosti in se naučili pridelati še več.


Posnetek posveta si oglejte TUKAJ.

Še bolj pa vam priporočamo, da vzamete v roke priročnik Samooskrba v praksi ali/in si ogledate spletne delavnice na portalu Delavnice.zazdravje.net – da se vam ne bo treba zanašati na državo.

Prejšnji članekKako čista so prehranska dopolnila?
Naslednji članekTestenine iz črnega riža z zeleno omako in pečenimi paprikami

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj