Nas bo 5G cvrl drugače kot 4G?

811
Telecommunications tower against blue sky

O prihajajočem omrežju 5G (peta generacija mobilne telefonije) se govori vsak dan glasneje in zaradi pomanjkljivih in pogosto napačnih informacij je vse preveč pozornosti usmerjene v samo omrežje in zelo (pre)malo v tisto, kar bo po našem mnenju predstavljalo vsaj izjemno resen izziv družbi bližnje prihodnosti.

Najprej moramo razumeti, da omrežje 5G v začetni fazi ne bo dosti drugačno od omrežja obstoječe, četrte generacije (4G).

Vsaj v prvih letih vpeljave omrežja 5G bodo uporabljeni frekvenčni pasovi, ki se uporabljajo v obstoječih omrežjih. Z višanjem frekvence se namreč zaradi fizikalnih zakonitosti valovanja doseg signala drastično zmanjša. Zato operaterji uporabljajo najnižje možne frekvence. Torej v začetku ne bo anten na vsakem vogalu in dodatno sevanje ne bo cvrlo naših možganov mnogo bolj, kot jih obstoječe. Cvrlo pa jih bo drugače!

Različne frekvence oz. frekvenčni pasovi zelo različno vplivajo na biološke organizme.

Vendar …

Omrežje 5G bo z večjo hitrostjo, manjšimi zakasnitvami in predvsem zmožnostjo hkratne povezave skoraj nešteto »pametnih« naprav predstavljalo platformo za IoT, internet stvari. Ta del omrežja 5G pa vidimo kot izjemno problematičen. Vsak pametni hladilnik bo komuniciral z vsako pametno embalažo in pametni koš za smeti bo komuniciral s pametnimi umazanimi plenicami (ki jih lahko kupite že danes …). Tu so seveda še pametni televizorji, pametni telefoni, pametne igrače, pametni avtomobili, pametne zavese, pametne sijalke, nenazadnje pametne hiše s pametnimi okni in inštalacijami … Seznam je seveda brezkončen.

In vsaka od teh pametnih naprav nam bo s svojim elektromagnetnim sevanjem in umetnim občutkom udobja odnesla še tisto malo zdrave kmečke pameti, kar je je ostalo. O kakršnikoli zasebnosti na tem nivoju seveda ni več mogoče govoriti. Menimo, da ne bo najbolj problematično primarno omrežje z antenskih stolpov, temveč sekundarno omrežje, ki si ga bomo zaradi lažnega občutka udobja v lastnih domovih vzpostavili sami.

Kako se zaščititi?

Predvsem se moramo podučiti o lastnostih elektromagnetnih sevanj (EMS) in potencialnih tveganjih.

Zelo smiselno je narediti meritve EMS, kjer na prvem mestu preverimo, koliko sevanja pride od zunaj in koliko ga generiramo sami. Brez podatkov in vedenja ne moremo ukrepati. Nad rezultati meritev EMS je velika večina strank precej presenečena …

Na koncu naj omenim še tehnične zaščite. Na trgu jih je kar nekaj, med najbolj učinkovite in kvalitetne sodijo materiali nemškega podjetja Yshield GmbH. Vendar ponovno opozarjam, da nepravilna vgradnja zaščitnih materialov brez predhodnih meritev in evalvacije po vgradnji lahko in pogosto povzroči več težav, kot jih reši.

Stik z avtorjem: ales.arh@meritvesevanj.si.

Prejšnji članekLjubo doma, kdor ga ima
Naslednji članek5 + 1 – akcijski načrt za krepkejše kosti

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj