Ljubo doma, kdor ga ima

637
aerial-view-architecture-autumn-cars-houses-village-280221

Skoraj vsi, ki s(m)o se v osamosvojeni Sloveniji lotili reševanja stanovanjskega problema, dobro vedo/vemo, kako naporen in dolgotrajen je lahko ta »življenjski projekt«. Če niste med tistimi nekaj srečneži, ki so jim starši kupili stanovanje ali zgradili hišo (po meri), potem zagotovo veste, kakšna misija je pot do primernega doma.

Da je ta pot včasih zelo dolgotrajna in nemalokrat trnova, ima »zasluge« na eni strani neustrezna stanovanjska zakonodaja, na drugi strani pa zabetonirana slovenska miselnost, da moramo nujno rešiti stanovanjski problem z lastniškim stanovanjem ali hišo (ja, Slovenci smo v vrhu »lestvic« po lastniških stanovanjih v Evropi in verjetno tudi širše). A bi stanovanjsko vprašanje lahko reševali tudi bistveno drugače kot ga sedaj, zlasti hitreje in ceneje. Samo k bližnjim in malo manj bližnjim sosedom se je treba ozreti in bomo spoznali različne so-bivanjske oblike (co-housing) – od gospodinjskih skupnosti, bivalnih skupnosti starejših in/ali medgeneracijskih skupnosti do številnih stanovanjskih zadrug. Vam to zadnje zveni preveč socialistično? No, da se boste lažje otresli tega predsodka – v Švici obstaja več kot 5000 stanovanjskih zadrug!

In ker je najboljši in pravi trenutek za spremembo vedno ZDAJ, vas vabimo, da tudi vi poveste svoje mnenje. Ministrstvo za okolje in prostor je namreč 14. 10. 2019 objavilo Osnutek Stanovanjskega zakona (SZ-2), ki bo v javni obravnavi 45 dni, kar omogoča vsem zainteresiranim, da do 28. 11. 2019 podajo svoje pripombe in predloge na gp.mop@gov.si. Mi smo svoj predlog že poslali.

Preberite še zanimiv zapis o »stanovanjski temi« poslanca Levice Franca Trčka.

Vabljeni pa tudi k poslušanju dveh oddaj na to temo, ki so ju posneli na Valu 202: Reakcija 72, Reakcija 64.

Prejšnji članekPazljivo pri uporabi mobilnega telefona med nosečnostjo
Naslednji članekNas bo 5G cvrl drugače kot 4G?
Avtor Uredništvo navajamo povsod, kjer so članki sestavljeni iz več virov ali kjer avtor besedila ni znan oz. ni želel biti izpostavljen.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj